Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Säg hej till vår nya kollega Hasan!

  Blogginlägg


  undefined

  En syrisk reseagent och sjuksköterska (med civilingenjörsutbildning och erfarenhet av privatundervisning i matematik) dök upp i Luleå och började hjälpa ungdomar med matematik. Nämnde vi att han också drivit två framgångsrika butiker i Venezuela?

  Hasan Albakafani började arbeta för Mattecentrum på en deltidsanställning i mars förra året, i ett projekt som sedermera fått arbetsnamnet Integraler&Integrationer. Hans huvudsakliga arbetsuppgift är att ge sig ut bland de många nyanlända som kommit till Sverige för att leta fram människor med kunskapen och engagemanget till att bli volontärer hos Mattecentrum. Tillsammans med volontärer från bland annat Syrien, Afghanistan och Libyen driver han räknestugor på asylboenden i Piteå och Boden. Några av de volontärer han rekryterat finns också i Råneå, en liten ort strax norr om Luleå, och deltar på vår räknestuga där. Den 1 november förlängde Mattecentrum Hasans kontrakt och utökade det till en halvtid och planen är att upprepa det som gjorts i Luleå, Boden och Piteå i många fler städer. Luleå kommun gick under hösten in som sponsor för Integraler&Integrationer.

  Tanken med projektet Integraler&Integrationer är precis densamma som Mattecentrum alltid haft. Hitta människor som vill dela med sig av sin kunskap och organisera räknestugor där elever och volontärer kan träffas. Med Hasans arbete sträcker vi oss ut till människor som är helt nya i Sverige och som ofta har en lång uppförsbacke med språket. För nyanlända volontärer vill vi erbjuda en kontakt med Sverige, en chans att träna svenska och möjligheten att få en värdefull referens i framtida jobbsökande. För nyanlända elever vill vi, precis som Mattecentrum alltid gjort, vara den där kompisen som är bra på matematik som inte alla har. Tack vare Hasan och de volontärer han rekryterat når vi nu ännu lite fler!

  Bilden högst upp visar Hasan tillsammans med anslag om Mattecentrum på arabiska och dari. Bilden nedan är från en typisk måndagskväll på asylboendet på Pite Havsbad.

  undefined

 • Casio utökar sitt samarbete med Mattecentrum

  Nyhet

  undefined

  Casio har sponsratMattecentrum sedan 2009. Samarbetet har bland annat lett fram till filmer på Matteboken.se med instruktioner om hur beräkningar kan utföras och uppgfter lösas med hjälp av grafritande räknare.

   - Vi tycker att Mattecentrum gör ett jätteviktigt arbete med att stärka Sveriges elevers matematikkunskaper och vill gärna vara med och hjälpa till. Dagens elever letar i första hand hjälp på internet och ser där gärna en film där hjälp ges. Då vi på Casio har väldigt bra programvara för våra räknare föll det sig naturligt att producera filmer för Mattecentrum, säger Anders Pettersson, skolkoordinator på Casio.

  Filmerna har varit väldigt populära och sammanlagt har de visats över 55 000 gånger sedan augusti 2015. Under 2017 publiceras nya filmer som kommer att läggas upp på Matteboken.se.

  Nu väljer Casio att utöka samarbetet med Mattecentrum ytterligare och blir även stugvärdar. Det innebär att Casio bekostar en av Mattecentrums räknestugor under ett helt skolår och valet föll på räknestugan på Kärrtorps gymnasium. 

  - Det väljer vi att göra för att vi ser möjligheten att få komma ut och ytterligare bidra till verksamheten. Som stugvärdar har vi också större möjlighet att få träffa elever och volontärer och därigenom få feedback på filmer och räknare. Ett steg närmare verksamheten helt enkelt säger Anders.

  Mattecentrum är otroligt glada för det utökade samarbetet och att Casio vill satsa på att Sveriges elever ska kunna erbjudas mer gratis hjälp i matematik.

 • Karolina Lisslö i TV4 Nyhetsmorgon

  Blogginlägg

  Svenska%20elever%20allt%20b%C3%A4ttre%20p%C3%A5%20matematik

  Imorse besökte vår generalsekreterare Karolina Lisslö TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med matteläraren Stavros Loucas för att diskutera de positiva resultatet i TIMSS för Sveriges elever.

  TIMSS visar tyvärr att resultatet har ett samband med hemresurser t.ex föräldrars utbildningsnivå och studiemiljö i hemmet. Därför är möjligheten till gratis läxhjälp otroligt viktig för alla elever.

  Heja alla elever, lärare och våra volontärer som jobbar hårt med att förbättra kunskaperna i matematik!

  Läs mer om resultatet i TIMMS 2015 här

 • Ge en julgåva till Mattecentrum!

  Nyhet

   undefined

  Vill du som privatperson eller ditt företag vara med och stötta barns ökade kunskaper och intresse för matematik? Ge er julgåva till Mattecentrum!

  För företag: Kontakta Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare, så berättar hon mer om företagssamarbeten i juletid: karolina@mattecentrum.se eller 010-102 22 30

  Privatpersoner och företag kan också sätta in gåvan direkt. Sätt då in gåvan på PG 90 02 68-4 eller BG 900-2684. Ange epostadress i meddelanderaden om ni vill ha ett gåvobevis.

  Det går även bra att skicka en gåva genom Swish. Sätt då in gåvan på nummer 1239002684. Gå direkt till Swish-appen

  Vill du ge bort en gåva till Mattecentrum i julklapp till en vän? Mejla gåvomottagarens namn, summa, din adress och ett eventuellt meddelande till eric@mattecentrum.se så får du ett gåvobevis med vändande post!

  God jul önskar Mattecentrum!

 • Karolina Lisslö skapar fond för att stimulera ungas intresse för matematik

  Nyhet

  undefined

  Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare, har tilldelats årets Clarence Morbergpris med motiveringen att hon ser till att alla får en chans att lära sig att förstå matematik. Karolina har beslutat att använda prissumman till att skapa en fond för Mattecentrums unga medlemmar att söka pengar från för matematiska prestationer.

  Karolina Lisslö tillkännagavs som vinnare den 12 oktober på Samhällsbyggnadsdagarna i Stockholm. Priset är, förutom den hedervärda titeln ett kontantpris på 20 000 SEK.

  - Jag har beslutat att donera pengarna till Mattecentrum för att skapa en fond som våra unga medlemmar kan söka stipendier från för matematiska framsteg. Vår styrelse har matchat beloppet och även vår huvudsponsor ABB har beslutat att gå in och stödja projektet till förmån för barn och unga. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Karolina Lisslö.

  - Vi är övertygade om att goda kunskaper i matematik kan skapa nya förutsättningar och förändra livet för många barn och ungdomar, säger Johan Söderström på ABB. Därför känns det naturligt för ABB att gå in stödja Mattecentrum och den nya fonden och därigenom stimulera ungas intresse för matematik.

  Clarence Morberg-priset har sedan 2013 delats ut till en yngre yrkesverksam person som varit en förebild för andra unga Samhällsbyggare. Motiveringen till priset i år lyder:

  ”Karolina har visat hållbart och gott ledarskap samt främjande av samhällsutvecklingen genom sin karriär. Som medgrundare av Bee Urban bidrog hon till stadens mångfald och hälsa och nu som driven och inspirerande generalsekreterare i Mattecentrum till att alla får en chans att lära sig att förstå matte. En viktig pusselbit när det gäller att bryta utanförskapet.”

   – Karolina är verkligen inspirerande med sitt starka engagemang för hållbarhet inom olika områden i samhällsbyggnadssektorn, säger Sara Haasmark, vd på Samhällsbyggarna.

  Juryn består av Biljana Pehrsson, vd Kungsleden, Lise Langseth, seniorkonsult, Erik Selin, vd Balder, Stefan Engdahl, chef verksamhetsområde Samhälle Trafikverket, Jan Wejdmark, ordf. Samhällsbyggarna, samt Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna.

  Om Samhällsbyggarna
  Samhällsbyggarna är en branschövergripande ideell nätverksorganisation med 5 000 medlemmar. Samhällsbyggarna är unika i sin bredd och spetskompetens inom samhällsbyggnadsområdets alla delar. www.samhallsbyggarna.org