Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Mattecentrum hjälper dig inför högskoleprovet!

  Nyhet

  undefined

  Den 1 april är det dags för vårens högskoleprovstillfälle. Det är därmed hög tid för alla som har anmält sig att göra de sista förberedelserna inför provet. För många känns de kvantitativa provpassen - ”mattedelarna” - särskilt svåra. Här kommer därför konkreta tips på hur du kan gå till väga när du förbereder dig. Håll till godo!

  Inför provet:

  • Lös många äldre prov. Du hittar prov att ladda ner på till exempel Matteboken.se. Då får du förståelse för vilken typ av frågor som brukar dyka upp på proven.
  • Kategorisera frågorna i vilket område de hör hemma. När du vet vilka kategorierna är, kan du skapa en överblick över vilka metoder som används inom de olika kategorierna. 
  • Ta reda på olika ”knep” vid metodlösningar som behövs, exempelvis vilken konstantterm visar om en andragradskurva är en max- eller minpunkt. Knepen döljer sig bakom frågorna och det är bra att kunna urskilja dem snabbt. De flesta frågor kräver inte uträkningar, utan det är just de små knepen och genvägarna i frågeformuleringen eller svarsalternativen som leder dig till rätt svar.
  • Skriv ner de metoder som du stöter på och deras knep när du pluggar. Plugga gärna på din lista och ha den som din egna ”formelsamling”.
  • Läs ALLTID igenom svarsalternativen efter att du läst igenom frågan. Svarsalternativen ger mer ledtrådar än man anar och ofta går det att utesluta flera svarsalternativ direkt.
  • När du löst en fråga, gå inte vidare direkt utan gå igenom metoden igen så att du vet att du verkligen förstår den. På högskoleprovet är det inte bara ens kunskap som räknas, utan även hur snabb du är att använda den! Är du säker på en metod kan du snabbare tillämpa den.
  • När du övar på gamla prov, variera mellan att gå igenom proven långsamt och noggrant och verkligen tänka och att speeda igenom med en timer satt för att både öva på matten och på tidspressen.
  • Repetera så mycket matematik du hinner. Börja till exempel med att gå igenom Matte 1 på Matteboken.se och gör övningsuppgifterna till avsnitten där.

  Under provet

  • Tiden är knapp - stanna inte för länge på frågor som känns för kluriga. Chansa och gör en markering så du kan komma tillbaka till frågan efter att du är klar med allt annat.
  • Om det du gör känns för krångligt och tar för mycket tid kan du ha fel tillvägagångssätt. Uppgifterna är designade så att de ska gå snabbt att få fram ett svar.

  Så här kan du få hjälp av Mattecentrum med dina förberedelser

   

  Lycka till med förberedelserna inför högskoleprovet!

 • Matematik, bin och schampokakor

  Blogginlägg

  undefined

  Lush i Luleå har hållit en heldag för att stötta Mattecentrum! Under hela dagen lät de intäkterna från sin produktlinje Charity pot gå direkt till Mattecentrum och alla kunder som kom in i affären fick info om våra räknestugor i Luleå, samt en liten folder där vi från Mattecentrum berättade om några roliga och intressanta matte-kopplingar i Lushs sortiment.

  undefined

  Stort tack till Lush för ert stöd och stort tack till Alexandra, Johannes, Jenny och Stina i butiken! Er proffsighet och ert engagemang gjorde detta till en toppendag för Mattecentrum!

  Kolla in Lush i Luleås hemsida

 • #Beppematik i Dome of Visions

  Nyhet

  Igår fick alla barn möjlighet att komma till Dome of Visions vid KTH i Stockholm där NCC och Mattecentrum anordnade sportlovsaktivitet. Mattecentrums ambassadör Beppe Singer inspirerade barnens matteintresse och det fanns också möjlighet att testa programmerbara robotar och göra klungar. Här är några bilder från dagen!

  undefined

  undefined

  undefined

  undefined

  undefined

  undefined

  Foto: Erik Mårtensson, NCC, och Eric Persson, Mattecentrum

 • Mattecentrum är nominerade till Stora Kommunikatörspriset!

  Nyhet

  undefined

  Kl 14.00 idag, måndagen den 27 februari, presenterade Sveriges Kommunikatörer de nominerade till Stora Kommunikatörespriset 2017 under en livesändning på Facebook.

  Stora Kommunikatörspriset 2017 delas ut i fem kategorier och går till personer och organisationer som gjort stora insatser inom kommunikation under det senaste året. Bland de nominerade i kategorin "Bästa kommunikation ideell organisation" hittar vi Mattecentrum!

  Priset delas ut under en gala på Moderna museet i Stockholm den 30 mars.

  Så här lyder motiveringen:

  Med träffsäker och inkluderande kommunikation har Mattecentrum lyckats göra matematik tillgängligt för alla – oavsett social bakgrund, kön, ålder eller kunskapsnivå. Dessutom har Mattecentrum på ett kreativt sätt dragit nytta av digitaliseringens kommunikativa möjligheter – och samtidigt bevarat det personliga mötet mellan människor.

  Läs mer om Stora Kommunikatörspriset här

 • Matteboken.se är en av Sveriges 100 bästa sajter 2017!

  Nyhet

  undefined

  Matteboken.se med på tidningen Internetworlds lista över Sveriges 100 bästa sajter 2017 och var nominerad till Sveriges bästa sajt i kategorin utbildning.

  Så här skriver Internetworld:

  Den fantastiska Matteboken är tillbaka på Topp100 - nu även på arabiska, ett sätt att nå helt nya målgrupper. Vi gillar också den roliga webbserien Beppematik, med barnens egen naturvetenskapliga folkbildare Beppe Singer känd från SVTs Hjärnkontoret. Matteboken fortsätter att göra matte förståeligt - för alla.

  Här hittar du kategorin Utbildning på Topp 100-listan 2017