Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Kom på sportlovsaktivitet med Beppe Singer!

  Nyhet

  undefined

  Onsdagen den 1 ars är alla mellanstadiebarn välkomna till NCC:s Dome of Visions vid KTH. Där kör vi #Beppematik och det finns även möjlighet att testa programmerbara robotar. 

  Anmäl dig här! Begränsat antal platser!

 • Vi söker dig upp till 25 år till vårt Advisory board!

  Nyhet

  undefined

  ”Det var jätteroligt att vara med och göra en skillnad!” Så beskriver Richard Sabelberg, 16 år, sitt engagemang det gångna året i Mattecentrums Advisory board.

  Du kanske har besökt våra räknestugor och/eller pluggat med oss via nätet? Då är det du som är expert på det vi gör. Tillsammans kan vi göra Mattecentrum så mycket bättre och effektivare. Vi ska uträtta stordåd tillsammans!

  Mattecentrums Advisory board består av några unga personer som är mellan 15 och 25 år. Tillsammans med en representant från kansliet bollar gruppen olika verksamhetsfrågor och är med och påverkar Mattecentrums verksamhet. Advisory board träffas ungefär sex gånger på ett år.

  Ta nu chansen och var med och påverka Mattecentrum! Skicka en kort beskrivning av dig själv och varför du vill vara med till rebecka@mattecentrum.se.

 • Mattecentrum och NCC erbjuder digital läxhjälp till alla elever

  Nyhet

  Pressmeddelande 6 februari 2017

  Idag lanseras Pluggakuten.se - det nya digitala forumet där elever kan ställa och diskutera frågor om skolarbete och läxor. Forumets syfte är att hjälpa fler elever att klara sina studier, genom att erbjuda gratis läxhjälp digitalt. 

  Under läsåret 2015/2016 gick 16,9 % av niondeklassarna i Sverige ut grundskolan utan behörighet att söka sig vidare till gymnasiet, enligt statistik från Skolverket. För många elever är det matematiken som ställer till det. 11,4 % av eleverna uppnår inte ett godkänt betyg i matematik, den värsta siffran på tio år.

  - I dagsläget har Mattecentrum läxhjälpsverksamhet i 32 städer i Sverige men vi når långt ifrån alla elever. Med Pluggakuten gör vi det möjligt för elever i hela landet att få hjälp och stöd i sin skolgång över internet, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare.

  Pluggakuten.se drivs av den ideella föreningen Mattecentrum, som arbetar för att öka kunskaperna och intresset för matematik i Sverige, i samarbete med föreningens huvudsponsor NCC. Mattecentrum och NCC fördjupar sitt samarbete för att tillhandahålla gratis läxhjälp till fler grundskole- och gymnasieelever i hela landet. På Pluggakuten.se kan elever ställa frågor inom alla skolämnen, ta stöd av varandra eller få hjälp av engagerade volontärer som guidar dem fram till lösningar. Medarbetare på NCC ställer upp som volontärer och hjälper till att besvara elevernas frågor inom matematik och även andra skolämnen.

  - Samarbetet med Mattecentrum gör det möjligt för oss att bidra till att fler elever, som riskerar att inte nå godkända studieresultat, får chans till extra stöd under sin skolgång. Målet är att fler ska lämna grundskolan med godkända betyg som kvalificerar dem för vidare studier, säger Josefin Weber Sellén, sponsringsansvarig på NCC i Sverige.

  Kontaktperson Mattecentrum:
  Emma Nyborg: emma@mattecentrum.se, 072-547 35 59

  Kontaktperson på NCC:
  Josefin Weber Sellén: josefin.sellen@ncc.se, 070-412 41 42

  Kort om Pluggakuten.se
  Pluggakuten.se har funnits sedan 2006 och driften togs över av Mattecentrum 2014. Pluggakuten.se har tidigare haft 218000 besökare i månaden. Forumet är nu ombyggt från grunden. Ingenting är sig likt förutom namnet och syftet – att vara den naturliga platsen att vända sig till för läxhjälp och diskussioner om studier i alla ämnen för Sveriges elever. Kreativ partner är Obviuse AB.
  Läs mer på 
  www.pluggakuten.se  

  Statistik hämtad från Skolverkets databas SIRI.

  #Allaharkunskap 
  #Pluggakuten

   

  Om Mattecentrum

  Mattecentrum grundades 2008 och är en ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever i Sverige. Varje månad besöker fler än 355 000 elever någon av Mattecentrums verktyg. Mattecentrum driver 110 räknestugor i veckan i 32 städer över hela landet och webbtjänster som www.matteboken.se (nu även på arabiska) och www.pluggakuten.se. Mattecentrums huvudsponsorer är ABB och NCC. Läs mer på www.mattecentrum.se.

 • Dags för riksårsmöte med Mattecentrum

  Nyhet

  Det har blivit dags för Mattecentrums riksårsmöte, som detta år kommer hållas den 19 mars kl 13 på Högberga gård i Stockholm.

  Mattecentrums riksårsmöte är ett tillfälle då engagerade i vår förening från Luleå i norr till Malmö i söder kan samlas för att diskutera föreningens framtid, dela med sig av vad som händer i de egna städerna och ta med sig nationella resultat och nyheter tillbaka till medlemmarna därhemma. Vi i riksstyrelsen och kansliet hälsar alla våra medlemsföreningars ombud och observatörer varmt välkomna till 2017 års riksårsmöte och ser fram emot ett härligt möte med er alla! 

  Representationsstruktur

  Mattecentrum fungerar på riksnivå som en representativ demokrati. Det innebär att varje medlemsförening (till exempel Mattecentrum Gävle-Sandviken) utser en representant (ett ombud) som för medlemmarnas deras vid riksårsmötet.

  Varje medlemsförening kan också skicka med en observatör, så att man som ombud slipper åka ensam och har någon från den egna medlemsföreningen på plats att resonera med om det skulle behövas.

  Alla individuella medlemmar är välkomna, däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Mattecentrums riksorganisation har möjlighet att stå för resekostnader för ett ombud och en observatör per medlemsförening.

  Rutin för att utse ombud och observatör

  Hur en medlemsförenings ombud utses är upp till varje medlemsförening, men kan till exempel göras genom omröstning på det lokala årsmötet eller genom utnämning av den lokala styrelsen. Medlemsföreningen är dock alltid ytterst skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet.

  Inlämnande av motioner till riksårsmötet

  Till riksårsmötet kan medlemsföreningar lämna in motioner för behandling, via sin styrelse eller sitt riksårsmötesombud. En enskild medlem som vill att en motion ska behandlas på riksårsmötet går till väga på följande sätt:

  Först lyfter man frågan i sin medlemsförening och försöker få stöd för sin motion. Om motionen vinner stöd lokalt ska styrelsen skicka vidare motionen till riksårsmötet och det förväntas att ombudet som medlemsföreningen väljer ska tala och rösta för motionen.

  Liksom i frågan om hur ombudet till årsmötet utses så har medlemsföreningarna frihet att själv specificera en rutin de tycker fungerar för hur man bestämmer vilka motioner som ska lyftas. Notera dock att oavsett vilken fråga det gäller så är medlemsföreningen och dess styrelse alltid skyldiga att följa de beslut som tas av medlemmarna på det lokala årsmötet.

  Viktiga datum inför riksårsmötet

  Utlysning av årsmöte: senast 2017-02-05 (det du läser just nu)

  Motioner till styrelsen: senast 2017-02-26 (skickas till styrelse@mattecentrum.se)

  Propositioner från styrelsen: till medlemmarna senast 2017-02-19

  Förslag på förtroendeposter till valberedningen: senast 2017-02-19, till valberedning@mattecentrum.se

  Handlingar inför årsmötet skickas ut senast 2017-03-12

  Här kan du se en uppställning på alla viktiga datum för Mattecentrums årsmöten enligt stadga

   

  Vid frågor till styrelsen vänligen kontakta emil@mattecentrum.se övriga frågor inför årsmötet kontakta kansliet på info@mattecentrum.se

  Än en gång, hjärtligt välkomna till Mattecentrums årsmöte 2017!

  Mattecentrums styrelse genom ordförande Christer Mattsson

 • Säg hej till vår nya kollega Hasan!

  Blogginlägg


  undefined

  En syrisk reseagent och sjuksköterska (med civilingenjörsutbildning och erfarenhet av privatundervisning i matematik) dök upp i Luleå och började hjälpa ungdomar med matematik. Nämnde vi att han också drivit två framgångsrika butiker i Venezuela?

  Hasan Albakafani började arbeta för Mattecentrum på en deltidsanställning i mars förra året, i ett projekt som sedermera fått arbetsnamnet Integraler&Integrationer. Hans huvudsakliga arbetsuppgift är att ge sig ut bland de många nyanlända som kommit till Sverige för att leta fram människor med kunskapen och engagemanget till att bli volontärer hos Mattecentrum.

  Tillsammans med volontärer från bland annat Syrien, Afghanistan och Libyen driver han räknestugor på asylboenden i Piteå och Boden. Några av de volontärer han rekryterat finns också i Råneå, en liten ort strax norr om Luleå, och deltar på vår räknestuga där.

  Den 1 november förlängde Mattecentrum Hasans kontrakt och utökade det till en halvtid och planen är att upprepa det som gjorts i Luleå, Boden och Piteå i många fler städer. Luleå kommun gick under hösten in som sponsor för Integraler&Integrationer.

  Tanken med projektet Integraler&Integrationer är precis densamma som Mattecentrum alltid haft. Hitta människor som vill dela med sig av sin kunskap och organisera räknestugor där elever och volontärer kan träffas. Med Hasans arbete sträcker vi oss ut till människor som är helt nya i Sverige och som ofta har en lång uppförsbacke med språket. För nyanlända volontärer vill vi erbjuda en kontakt med Sverige, en chans att träna svenska och möjligheten att få en värdefull referens i framtida jobbsökande. För nyanlända elever vill vi, precis som Mattecentrum alltid gjort, vara den där kompisen som är bra på matematik som inte alla har. Tack vare Hasan och de volontärer han rekryterat når vi nu ännu lite fler!

  Bilden högst upp visar Hasan tillsammans med anslag om Mattecentrum på arabiska och dari. Bilden nedan är från en typisk måndagskväll på asylboendet på Pite Havsbad.

  undefined