Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Kallelse till Mattecentrums riksårsmöte 2024

    Blogginlägg

    Välkommen till riksårsmöte för Mattecentrum 2024!

    Tid: 23 mars 2024, start kl 13:00
    Plats: Digitalt via zoom 

    Alla styrelseledamöter och medlemmar i Mattecentrum är välkomna att delta som observatörer på riksårsmötet. Däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Ombudet är skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet. 

    Viktiga datum inför riksårsmötet enligt stadga:
    • 24 februari 2024 - Samtliga propositioner finns tillgängliga.
    • 24 februari 2024 - Sista datum för förslag på förtroendeposter, skickas till valberedningen: valberedning@mattecentrum.se.
    • 2 mars 2024 - Sista datum för motioner till styrelsen, skickas till styrelse@mattecentrum.se.
    • 16 mars 2024 - Handlingar inför årsmötet finns tillgängliga.
    • 18 mars 2024 - Sista datum för anmälan som observatör.

    Är du medlem och vill medverka som observatör? Anmäl dig här.

    Kallelse som pdf.

    Skriv om du har frågor: moa@mattecentrum.se

    Mattecentrums styrelseordförande Carina Tovi önskar
    tillsammans med styrelsen och kansli er varmt välkomna!

  • Engagemang från unga och volontärer när Advania och Mattecentrum bjuder in till Matte-LAN

    Blogginlägg

    I veckan genomfördes för första gången ett så kallat Matte-LAN. Under denna aktivitet gick en grupp volontärer från Advania ihop för att digitalt bistå barn och unga i deras matematikstudier inför det nationella provet. 

    ”Det var stort engagemang bland de unga som deltog och volontärerna fick en hel del kluriga frågor och diskussioner, det är väldigt givande att känna att man verkligen hjälper unga att utmana sig själva och växa, säger Sideeg Hassan, matematiker på Mattecentrum.

    Mattecentrum har en tradition av att erbjuda barn och unga tillfällen att intensivpluggar inför nationella proven i matematik, men det brukar ske i fysisk form. 

    ” Detta var första gången vi testade ett digitalt konvent istället för ett fysiskt, vilket var en bra utveckling av vårt konvent-koncept och det har så givande att tillsammans med Advania ta fram detta.  Det ger oss möjlighet att nå många fler, även de som inte geografiskt har möjlighet att förflytta sig vilket går i linje med vår mission. Mattestöd ska vara tillgängligt för alla, säger Maria Bucher, kommunikationsansvarig på Mattecentrum.

    ”När man kör digitalt har man tillgång till många bra hjälpmedel direkt, som Geogebra, matteboken.se, formelsamlingar, ritverktyg och whiteboard. Så det är lätt att dela information, förklara och hitta lösningar, säger Sten Haase, volontär hos Mattecentrum.

     Advania och teknikbranschens roll i hållbar utveckling

    Advania och teknikbranschen spelar en viktig roll till att skapa ett mer hållbart samhälle. Målet med samarbetet med Mattecentrum är att stärka ungas självförtroende inom matematik samt tydliggöra sambandet mellan matematik och tech. Läs mer om Advanias samhällsengagemang här. 

     

  • Kluringkalender på Instagram

    Blogginlägg

    Kluringar, luringar och tankenötter. Under december månad fram till julafton har vi en adventskalender på Instagram. Imorgon, den 1 december, kan du öppna första luckan i Mattecentrums kluringkalender. Varje dag släpps en ny lucka på vårt Instagram-konto.

    Hur många kan du lösa? Utmana dig själv, din klasskamrat, ditt syskon, din lärare eller kollega! 

    Hur funkar Mattecentrums adventskalender?

    Kluringkalendern hittar du på vårt instagram-konto här: @mattecentrum 

    Inläggen är gjorda som karuseller, du svajpar för att komma fram till lösningen, så var försiktig med att svajpa innan du försökt komma fram till lösningen själv!

    Har du frågor? Hör av dig till info@mattecentrum.se

  • Matematikkunskaper i fokus när Mats Persson besökte räknestuga

    Blogginlägg

    Matematikkunskaper och individens tillgång till extra stöd var i fokus när utbildningsminister Mats Persson besökte Mattecentrums räknestuga på Campus Vasastan i Stockholm.

    Kvällens samtal berörde:

    • Civilsamhällets roll när det kommer till tillgången på extra mattestöd.
    • Värdet av att vara volontär – volontärskapets kraft.
    • Utmaningarna med sjunkande matematikkunskaper och regeringens satsning.
    • STEM i fokus – hur främjar vi intresse för STEM-ämnena? Dessa ämnen kommer att spela en avgörande roll i framtiden.

    Eleverna som besökte räknestugan denna ruggiga oktoberkväll fick även ta del av ett inspirerande tal som hölls av utbildningsministern. Han betonade vikten av att ägna sig åt studier och investera i sin personliga utveckling. Mats lyfte även att ansträngningen de visar genom att söka extra stöd i matte på sin fritid, en sen torsdagskväll, kommer att löna sig i framtiden.

    "Om det är nånting man kommer behöva framtiden så är det förmågan att räkna och förmågan till logiskt tänkande" sade han. Samtalen som följde var givande med många bra frågor.

    Volontärerna på plats, Staffan Frid, Isak Maxstad och Åke Hansson delade även med sig av sina berättelser kring volontärskapet, hur det kommer sig att de valde det och hur det är en win-win både för elever och volontärer.

     

  • Quiz och lösningsförslag för högskoleprovet ute nu!

    Blogginlägg

    Vi på Mattecentrum har nu offentliggjort våra förslag till lösningar på de kvantitativa delarna av helgens högskoleprov och även skapat ett högskoleprovs-quiz. Varje år uppmärksammas de språkliga delarna i media, men vi vill med detta framhäva matematikdelen och uppmana alla att testa sina kunskaper i vårt quiz.

    Under helgen genomförde tusentals människor runt om i Sverige högskoleprovet. Hälften av provet består av den kvantitativa matematikdelen, och det testar kunskaperna från grundskola till Matte 1-nivå på gymnasiet (tidigare Matte A). Denna del utgör alltså hälften av den allmänbildning som efterfrågas för högre utbildning. Trots detta är det ovanligt att media fokuserar på den kvantitativa delen, istället betonas ofta ordförståelsen.

     

    "God kunskap i matematik är avgörande för framtiden, både för individen och samhället som helhet. I grund och botten handlar det om att utveckla förmågan att lösa problem. Att vi återigen snabbt presenterar lösningar och ett quiz är vårt sätt att lyfta fram matematiken, och jag är stolt över hur snabbt vi kunde tillhandahålla detta. Ett extra tack till våra fantastiska mattecoacher", säger Ellen Eriksson, generalsekreterare på Mattecentrum.

    Är du nyfiken på hur många rätt du hade haft på Högskoleprovets kvantitativa delar?

    Ta del av våra lösningsförslag här.

    Och gör vårt quiz här.