Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

"Keep calm and do math"

Nyhet

Porsev går andra året på Thorildsplans gymnasium och deltog i förra årets mattekonvent, där han vann slogan-tävlingen med bidraget ”Keep calm and do math”, som är 2018 års konvent-slogan.

Grattis till slogan-vinsten Porsev! Hur kom du på idéen bakom ”Keep calm and do math”?
Tack! Matematik kan vara stressigt, särskilt när man fastnar på en viss uppgift. Därför kände jag att man kan behöva påminnas om att ”keep calm” när man pluggar matematik, eftersom att det blir mycket enklare när man är lugn.

Hur har din relation till matte sett ut tidigare, och hur ser den relationen ut idag?
Jag har alltid sett på matematik som någonting negativt. Idag är det mitt favoritämne, eftersom jag lärde mig att gilla det genom att tänka att varje uppgift är som ett pussel.

Vilket #Mattekonvent besökte du, och vad tyckte du om det?
Jag besökte mattekonventet som var i Blå Hallen i Stockholm, och tycker att det är något som alla borde gå på. Konventet hjälpte mig att prestera mycket bättre på de nationella proven.

Vad var det som var bra, och vad tog du med dig till nationella proven?
Alla som besökte konventet fick ett häfte med massa uppgifter som liknar de nationella proven. Häftet bestod av uppgifter som speglar den mattekurs/årskurs man läser. Jag lärde mig hur de nationella proven skulle se ut på ett ungefär och hur lång tid man fick på sig under varje delprov.

Slutligen, vill du ge dina bästa tips för att plugga inför nationella proven i matematik?
Jag tycker att alla som känner sig stressade eller oroliga inför de nationella proven borde gå på ett mattekonvent och öva på gamla prov för att bli mer bekväm inför proven. Det viktigaste är att inte stressa, hitta det roliga i matematiken (som jag gjorde), och sist men inte minst keep calm and do math.

Mattecentrum kommer att använda Porsevs slogan ”Keep calm and do math” till årets mattekonvent som anordnas i åtta städer under 7-9 maj.

Här kan du läsa mer om konventet och anmäla dig