Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Möt Hasan Albakafani

Blogginlägg

Med nära 2000 elevbesök under våren 2017 har Hasan Albakafani gjort projektet Integraler & Integrationer till en succé i på asylboenden i Mattecentrums norra region. Projektet lever vidare och har bland annat genererat en vanlig räknestuga i Boden för alla. 

Hasan Albakafani kom till Sverige med sin familj för tre år sedan. Han är ursprungligen från Syrien, men bodde med sin familj i Venezuela innan de kom hit. Han har tidigare arbetat som bland annat reseagent, sjuksköterska och privatlärare i matematik. För drygt ett år sedan började han arbeta med projektet Integraler & Integrationer på Mattecentrum för att utveckla arbetet med nyanlända volontärer och elever. 

- Jobbet är perfekt. Efter att jag börjat jobba med Mattecentrum i Luleå tänkte jag att jag kunde starta på asylboendet i Boden också. När jag såg att det fungerade bra att arbeta med både nyanlända volontärer och elever i Boden så fick jag idén att öppna på Pite Havsbad också, då det bor många på asylboendet där. Jag tror att jag lyckades bra, eftersom det kom många elever, säger Hasan. 

Till dessa räknestugor har alla på boendena varit välkomna. Genom projektet har Hasan även samarbetat med Luleå kommun kring deras sommarskola för nyanlända. Volontärerna som engagerar sig i läxhjälpen är framför allt personer med mattekunskaper som också bor på boendena eller är mitt i sin egen asylprocess, men också svenska mattekunniga personer. 

- Jag funderar nu på att vi kunde starta på samma sätt på fler ställen där det bor många nyanlända, säger Hasan 

Under våren 2017 var det totalt 1851 elevbesök i räknestugorna för nyanlända. Några av dem fick igenom detta sin allra första timme matematikundervisning. I Boden har Integraler & Integrationer-verksamheten vidareutvecklats till en vanlig räknestuga, placerad mitt i stan. 

- På lång sikt är syftet med projektet att skapa en lättillgänglig väg för nyanlända in i Mattecentrums ordinarie verksamhet. Genom att etablera kontakt tidigt vill vi bli en naturlig plats att gå till när man har frågor i sitt matteplugg, säger Patrik Mörée, regionsansvarig för Mattecentrum Nord.