Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Möt Higmo

Blogginlägg

Vi träffar Higmo, 17 år, utanför Angeredsgymnasiet där hon besöker Mattecentrums räknestuga en eller två gånger i veckan för att plugga. Hon har precis börjar i trean på gymnasiet

Higmo bor i närheten av Angeredsgymnasiet, tjugo minuter norr om centrala Göteborg, men läser samhällsvetenskaplig linje på en skola i centrum. Hon brukar besöka räknestugan i Angered för att det är nära hem och hon är ofta där tillsammans med sin lillasyster som går i högstadiet. Mattecentrums volontärer som är aktiva i Angered uppskattar systrarnas regelbundna besök och deras ambitiösa studier.

För Higmo har valet av gymnasieprogram inte
varit självklart. Hon började på vård- och omsorgsprogrammet, men kände ganska snabbt att det inte var rätt för henne. Därefter testade hon på naturvetenskapliga programmet, men där satte matten stopp. Redan i matte 1 började det kännas tufft, vilket gjorde att tanken på mer avancerad matte blev avskräckande. Nu har hon gått samhällsprogrammet i ett år och hon känner att hon äntligen har hamnat rätt.

- Jag sa till min mamma att det här är den rätta linjen för mig, jag kommer inte byta mer! Jag vill plugga vidare, samhäll är ju ett högskoleförberedande program och jag funderar mycket på att plugga utomlands. Antingen vill jag läsa till socionom eller psykolog – jag älskar att prata med människor och kunna hjälpa till, säger Higmo.

 Matten har alltid varit klurig för Higmo, men fram till och med nian uppskattade hon matten mer eftersom hennes lärare på högstadiet var engagerad och gjorde ämnet roligt. På gymnasiet upplever hon att matten har blivit svårare. Det har blivit mer fokus på att kunna tillämpa regler, och det är svårt att hänga med om man inte förstår reglerna. Det är också mer fokus på egen inlärning och att jobba själv, vilket gör det omotiverande och svårt när hon inte riktigt förstår.

- Det är stressande när jag lämnar in en inlämningsuppgift och har jobbat mycket med den, och så får jag tillbaka den och så har det inte gått så bra. Man behöver kunna lösa uppgifter själv för att kunna gå vidare och tycka att det är kul. Om man inte kan lösa ens den första uppgiften själv blir det bara jobbigare och jobbigare, säger Higmo. Mitt mål med matten är att jag vill gilla matte, jag vill kunna förstå matte och jag vill kunna ha roligt med matte, fortsätter hon.

För något år sedan fick hon ett tips av en kompis som går på Angeredsgymnasiet att hon kunde gå till Mattecentrums räknestuga för att få hjälp med just matten. Sedan dess har hon blivit en stammis och är ofta där två gånger i veckan.

- Jag gillar Mattecentrum för att det är två timmar två gånger i veckan och man får väldigt mycket hjälp under den tiden. I skolan har vi bara en timme två gånger i veckan och vi är nästan 30 elever i min klass, så läraren kan inte sitta med mig på samma sätt som volontärerna gör. Hemma kan jag få hjälp av min storebror när han är hemma, men han har sin fru och sitt jobb också.

På Mattecentrum i Angered är det sju eldsjälar som ser till att vi kan ha räknestugor där två gånger i veckan. Några av dem bor eller jobbar i området, och några åker dit bara för att de vill engagera sig just där.

De som hjälper till är underbara! Visst är det frivilligt? Att de kommer hit och hjälper oss istället för att åka hem till sin familj efter jobbet, det är helt sjukt och det är underbart! Jag hoppas att de fortsätter göra det! Det är fantastiskt att vi har de här volontärerna som är engagerade i att hjälpa oss och se till att vi är förberedda för framtiden.

Till Mattecentrum är alla välkomna att få hjälp, var vi finns hittar du här