Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Möt Leif Silverein - Inledningstalare på konventet i Linköping

Nyhet


Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio

Leif Silverein är en av världens snabbaste på huvudräkning. Han har bl.a. deltagit i Mental Calculation World Cup och Memoriaden. Ni känner igen honom från Talang där han visade prov på sin färdighet. Leif kommer till mattekonventet i Linköping för att dela med sig av sina knep.

"Jag tror att vem som helst kan bli snabb på huvudräkning, men man måste vara villig att lägga ner mycket tid på det. Mitt intresse för matematik har alltid funnits, men 2010 insåg jag att det behövdes mer träning för att hänga med de övriga i världstoppen. Då använde jag mig mycket av hemsidan Werbeka, som har friidrottsgrenar i de olika huvudräkningsbanorna.

På konventet kommer eleverna få höra min historia. Hur jag blev så snabb på huvudräkning och min väg till de internationella mästerskap som jag har deltagit i. Jag hoppas kunna inspirera eleverna och ge dem en förståelse i att matematik finns i allting. Det är både ett väldigt roligt och samtidigt viktigt ämne.

Själv har jag faktiskt aldrig skrivit ett nationellt prov i matematik! Men mitt bästa tips är att förbereda sig ordentligt genom att träna och öva så mycket som möjligt."

Här kan du läsa mer om konventet och anmäla dig.