Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Möt vår volontär Ingela

Blogginlägg

Ingela arbetar på IBM och är volontär hos Mattecentrum. Som en del av sitt samhällsengagemang ger IBM ett bidrag till oss för att Ingela är volontär. Vi bad henne svara på några frågor.


Vilket är ditt bästa minne från Mattecentrum?
Att hjälpa elever att förstå matematik, att se deras ansiktsuttryck när det går upp för någon att det var inte så svårt som de först trodde. Det var ett gäng med tre tjejer från åk 9 där vi jobbade med ganska enkla uppgifter och räknade hur stor del av en kartong som var tom när man la tennisbollar i den - det var kul. Samma gång räknade vi på hur mycket vatten det var i en simbassäng med sluttande botten och jämförde med en bassäng i verkligheten som både elever och jag kände till.
Vid ett tillfälle hjälpte jag en tjej med likformighet inför ett prov och veckan efter kom hon tillbaka och berättade att hon klarade uppgiften på provet för hon gjorde på samma sätt som jag hjälpt henne att göra veckan innan.
Jag har många andra bra minnen, men det är alltid väldigt kul när man får höra från eleverna att de har lärt sig något som varit till nytta - när den feedbacken erhålls vilket jag fått möjligheten att göra flera gånger.

Varför skulle du rekommendera andra att också vara volontärer?
För att det är kul, för mig som många andra arbetar väldigt mycket så är det på ett sätt avkopplande och det känns meningsfullt. Jag ser det som ett bra bidrag tillbaka till samhället när skolan inte alla gånger har möjilghet att ge alla elever det som de behöver. Det är bara de elever som är intresserade och vill lära sig som kommer till Mattecentrum.

Vad betyder matematik för dig?
Ingela: Matematik betyder väldigt mycket för mig då det är en del i vardagslivet på olika nivåer - allt från att ha full koll när man handlar till när du lånar pengar och ska räkna räkna och amortera. Jag räknar hela tiden och har nu ännu mer fokus på att det verkligen är så  ofta som matten kommer in i vardagslivet. Nyligen visades ett bygg program på TV där man ser vuxna människor visa sin okunskap kring vinklar och vinkelsummor. Det ska inte behöva vara så.

Tack Ingela för ditt engagemang och tack IBM för ert bidrag till oss!

Vill du också bli volontär? Här kan du läsa mer.