Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Säg hej till vår nya kollega Hasan!

Blogginlägg


undefined

En syrisk reseagent och sjuksköterska (med civilingenjörsutbildning och erfarenhet av privatundervisning i matematik) dök upp i Luleå och började hjälpa ungdomar med matematik. Nämnde vi att han också drivit två framgångsrika butiker i Venezuela?

Hasan Albakafani började arbeta för Mattecentrum på en deltidsanställning i mars förra året, i ett projekt som sedermera fått arbetsnamnet Integraler&Integrationer. Hans huvudsakliga arbetsuppgift är att ge sig ut bland de många nyanlända som kommit till Sverige för att leta fram människor med kunskapen och engagemanget till att bli volontärer hos Mattecentrum.

Tillsammans med volontärer från bland annat Syrien, Afghanistan och Libyen driver han räknestugor på asylboenden i Piteå och Boden. Några av de volontärer han rekryterat finns också i Råneå, en liten ort strax norr om Luleå, och deltar på vår räknestuga där.

Den 1 november förlängde Mattecentrum Hasans kontrakt och utökade det till en halvtid och planen är att upprepa det som gjorts i Luleå, Boden och Piteå i många fler städer. Luleå kommun gick under hösten in som sponsor för Integraler&Integrationer.

Tanken med projektet Integraler&Integrationer är precis densamma som Mattecentrum alltid haft. Hitta människor som vill dela med sig av sin kunskap och organisera räknestugor där elever och volontärer kan träffas. Med Hasans arbete sträcker vi oss ut till människor som är helt nya i Sverige och som ofta har en lång uppförsbacke med språket. För nyanlända volontärer vill vi erbjuda en kontakt med Sverige, en chans att träna svenska och möjligheten att få en värdefull referens i framtida jobbsökande. För nyanlända elever vill vi, precis som Mattecentrum alltid gjort, vara den där kompisen som är bra på matematik som inte alla har. Tack vare Hasan och de volontärer han rekryterat når vi nu ännu lite fler!

Bilden högst upp visar Hasan tillsammans med anslag om Mattecentrum på arabiska och dari. Bilden nedan är från en typisk måndagskväll på asylboendet på Pite Havsbad.

undefined