Meny

Meny

En idé föds

När jag pluggade till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola bodde jag i samma hus som en familj med många barn. En dag ringde ett av barnen från den familjen på min dörr och sa att ingen kunde hjälpa henne att plugga inför ett matteprov. Så hon frågade om jag kunde hjälpa henne. Vi satte oss i köket och pluggade matte hela kvällen. Timmarna gick väldigt fort och jag hade genuint roligt. När jag frågade henne om vi inte kunde göra samma sak nästa kväll blev hon förvånad, men sa ja.

Någon vecka senare ringde hon på dörren och grät. Hon hade fått VG på matteprovet. Hon som inte trodde inte att sådana betyg var för ”sådana som henne”.

Dessa miniräknestugor blev en regelbunden grej de sista åren jag bodde i Lund. Ibland tog grannflickan med sig ett syskon. Ibland tog hon med en vän. Jag mådde alltid jättebra av dessa räknestugor, jag kände mig behövd och att jag gjorde något gott.

Så föddes idén om hur alla ska kunna ha rätt till gratis hjälp i matte, oavsett bakgrund, kön, ålder eller kunskapsnivå. 2008 startade jag Mattecentrum. Idag anordnar vi totalt 105 räknestugor i veckan i 28 städer där alla är välkomna att få helt gratis hjälp med matte.

/Johan Wendt, Mattecentrums grundare


Läs mer om Johan på johanwendt.se