Styrelse, organisation & dokument
Mattecentrums vision
Mattecentrum verkar för att varje elev erbjuds gratis matematikstöd där tillgänglighet och individ är i fokus. Målet är att lyfta matematikens möjligheter i samhället och samtidigt motivera och inspirera till kunskap på ett lustfyllt sätt.
Mattecentrums mission
Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder och erbjuda gratis matematikstöd i olika former som ett effektivt komplement till skolan.
Mattecentrums kärnvärden
Inkluderande – alla är välkomna oavsett bakgrund och ålder
Tillgängliga – gratis och tillgängliga för alla
Eleven först – utifrån elevers behov och villkor
Trygghet – i matematik, i verksamheten och i föreningen
Engagemang – värna om och skapa möjligheter till engagemang
Medlemsföreningar
Mattecentrum har 25 anslutna medlemsföreningar som var för sig har sitt säte i städer där Mattecentrum har verksamhet. När du blir medlem i Mattecentrum blir du medlem i medlemsföreningen i den stad som du bor närmast.
Alla Medlemsföreningar har varsin styrelse och arrangerar årsmöten. Representanter från medlemsföreningarna deltar i Mattecentrums årsmöte och väljer Mattecentrums styrelse.
Bli medlem i Mattecentrum så kan du påverka verksamheten
Mattecentrums styrelse
Styrelsen för Mattecentrum består av:
Christel Tholse Willers, ordförande
Christel Tholse Willers är jurist i botten och har erfarenhet från flertalet branscher. Christel arbetade på Sveriges Television från 2001 med program som Wild Kids, Allsång på Skansen och Lilla Melodifestivalen. Hon var även projektledare och chef för Melodifestivalen 2002-2008 och 2015. Hon tillträdde som chef för SVT Malmö 2008. Vid Eurovision Song Contest i Malmö 2013 ingick hon i ledningen och var chef för kommunikation och PR. Mellan 2015 och 2017 var Christel VD för Utbildningsradion och drev en omfattande förändringsresa, som fortfarande pågår. Hon valde själv att kliva av i december 2017 och driver idag eget bolag som konsult och föreläsare.
Lovisa Bergström, sekreterare
Lovisa arbetar som data scientist med fokus på redaktionell analys på Dagens Nyheter sedan två år tillbaka. Hon är utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi från Linköpings Universitet med en kandidatexamen inom datateknik och en master i strategi och styrning. Hon skrev exjobb om kunskapsdelning på Ericsson och var under studieperioden verksamhetsansvarig för den ideella matematikföreningen aHead, där universitetsstudenter coachade gymnasieelever i matematik. Under två år satt hon med i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd, varav ett år som ordförande. Hon har tidigare styrelseerfarenhet från den ideella idrottsföreningen LSIF Campushallen i Linköping och Svenskt färgcentrum i Stockholm.
Lovisa har varit engagerad i Mattecentrum sedan hösten 2018 och är just nu volontär på S:t Eriks gymnasium varje vecka. Hon brinner för alla barns rätt till bra utbildning och chans att nå sin fulla potential eftersom matematikkunskaper och analytiskt tänkande kan öppna så många dörrar.
Sofia Kax, ledamot
Sofia Kax har studerat juridik vid Lunds universitet. Att det blev just juridik har att göra med hennes stora samhällsintresse och önskan att få arbeta med något där hon har möjlighet att påverka. Efter examen 2012 började Sofia arbetar på advokatfirman DLA Piper och var där i nästan fyra år innan hon tog tjänstledigt och satt ting på Stockholms tingsrätt/Patentoch marknadsdomstolen. Därefter gick hon tillbaka till DLA Piper och var där knappt ett år innan hon började på Sandart & Partners, som är inriktad på immaterialrätt.
Under tiden på DLA Piper var hon väldigt engagerad i byråns Pro Bono-arbete vilket har medfört att hon nu sitter i styrelsen för en nystartad ideell förening - Friends of the Panzi Hospital - som syftar till att samla in pengar till Panzisjukhuset i Kongo. Därtill har hon under två år varit god man för en ensamkommande pojke från Afghanistan så hon brinner lite extra för Mattecentrums arbete med nyanlända.
Marta Sandén, ledamot
Marta Sandén är verksam som journalist sedan 1970-talet och som expert för Europeiska Kommissionensedan 1992. Hon är utbildad jurist och specialiserad inom IT, management, media, kommunikation, innovation och forskning.
Hon har bl a varit reporter på tidningen Datavärlden och chefredaktör för tidningarna DECISIONS, DISTANS och BrainHeart Magazine. Alla övervakade de utveckling inom IT, management och nya arbetsformer såväl på svenska som europeiska och amerikanska företag, forskningsinstitut och NGO. Har även varit ordförande för European Commission´s Space Advisory Group 2002-2003.
Marta Sandén var 1996 grundare och generalsekreterare för SeniorNet Sweden, en ideell organisation som verkar för de äldres delaktighet i informationssamhället www.seniornet.se. SeniorNet har 2020 ca 9 000 medlemmar och verkar i 45 klubbar i hela landet. År 2002 var hon medgrundare, med entreprenören Fredrik Arnander, av Transfer, en ideell förening för kunskapsöverföring mellan näringslivet och gymnasieskolor www.transfer.nu och var med i dess styrelse till 2012. Marta Sandén har tidigare suttit i styrelsen för Mattecentrum under två perioder.
Martin Tiberg, ledamot
Martin Tiberg brinner för lärande i alla dess former och för att skapa inspirerande lärandemiljöer i såväl fysisk som digital form. Han är förutom grundare/VD till Invigos, vars nylanserade produkt erbjuder AI-baserad inspiration och vägledning till en välskriven text, även kajakinstruktör i Friluftsfrämjandet. Han har arbetet på fem kontinenter som teknikchef på ABB och Ericsson och som grundare av tre teknikbolag. Det finns en djup och varm relation till matematik hos Martin med trippla ingenjörsexamina från KTH och MIT. Han har även en personlig relation till föreningen då hans far stöttar elever på Mattecentrum i Gävle så verksamheten ligger honom extra nära hjärtat.
Leo Wallin, ledamot, vice ordförande
Leo Wallin är affärsutvecklingskonsult för Shipley Sweden AB. Han har även en lång ideell erfarenhet. För närvarande är han styrelseledamot och projektledare för Sveriges Ingenjörer distrikt Skåne och är en founding member av Global Shapers Stockholm, ett initiativ av World Economic Forum. De senaste åtta åren har han varit förtroendevald på olika styrelse-, valberednings- och revisorsuppdrag inom Sacofederationen, bland annat Saco Studentråd, Naturvetarna och LSU som är en paraplyorganisation för Sveriges ungdomsorganisationer.
Marcus Näslund, ledamot
Marcus Näslund är en matematiker, utbildare och programmerare med examen i matematik och beräkningsvetenskap från Uppsala universitet. Det var under studietiden han först kom i kontakt med Mattecentrum. Med utbildning som passion har han skrivit manus till SVT-serien Mattemorden, boken Verklighetens Kvadratrötter och snart även En Summa av Ögonblick. Med stor sannolikhet drivs kameran i din smartphone av kod som han skrivit. Marcus har tidigare varit Mattecentrums styrelseordförande 2015-2016, och arbetar sedan två år tillbaka i en AI-forskningsgrupp på Klarna i Stockholm.
Björn Westerholm, ledamot
Björn Westerholm är en utpräglad entreprenör som arbetat många år som VD för tillväxtföretag för olika högteknologiska företag. Idag är han koncernchef för det börsnoterade myFC Holding AB. Björns specialkompetens finns inom finansstrategier, strategier för marknadsintroduktion och speciellt inom högteknologiska vertikala hård- och mjukvarurelaterade tekniker. De senaste 20 åren har arbetat mycket nära forskning, utveckling och patentering av forskningsresultat, inte sällan i samarbete med högskolevärlden. Björn har en gedigen styrelseerfarenhet både från näringsliv och ideell verksamhet, idag bland annat i styrelsen för myFC Option och Kapital AB och SMEsweden.
Medlemmarna i Mattecentrums styrelse erhåller 200 kr per möte för sina uppdrag.
Kontakta styrelsen: styrelse@mattecentrum.se
Valberedning
Anne Wolf
Adam Rindeskär
Ledning
Karolina Lisslö, Generalsekreterare Mattecentrum
Generalsekreterarens lön utgår med 600 000 kr per år samt en pensionsavsättning på 5 %.
Dokument
(Dokumenten öppnas i nya fönster)
- Mattecentrums stadga
- Placering av kapital
- Protokoll riksårsmötet 2019
- Protokoll riksårsmötet 2020
- Verksamhetsberättelse med årsredovisning för Mattecentrum (2018)
- Verksamhetsberättelse med årsredovisning för Mattecentrum (2019)
- Effektrapport 2018
- Effektrapport 2019
- Personuppgiftspolicy
- Integritetspolicy
- Elevenkät 2017
- Svensk Insamlingskontroll-rapport
- Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum
Rapport genomförd av Numbers Analytics om Mattecentrums påverkan på betygsutvecklingen på elev-, skol- och kommunnivå. Rapporten släpptes i juni 2017. - Mattecentrums kodrapportering
- Valberedningens arbete och styrelsens ansvar
- Mattecentrums mål och hur vi gör för att nå dem
- Mattecentrums insamlingspolicy
- Mattecentrums uppförandekod
- Motverka fusk och oegentligheter
- CSR-policy