Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Nu öppnar Mattecentrums räknestugor för vårterminen 2023

  Blogginlägg

  Ett viktigt led i vår mission att stötta barn och unga i sin matteresa är att erbjuda fysiska mötesplatser för kunskapsinhämtning. Vi kallar dessa mötesplatser för räknestugor. Dessa är öppna för alla, gratis att besöka och kräver ingen föranmälan. I räknestugorna får man hjälp med matten utav våra kunniga mattecoacher och vi är glada att berätta att nu öppnar räknestugorna för vårterminen 2023.

  Mattecentrums mattecoacher är pensionärer, studenter och yrkesverksamma med olika bakgrunder såsom civilingenjörer, matematiker och naturvetare, och alla ställer upp helt ideellt. Hjälpen blir därför både engagerad, kvalitativ och ger en koppling till yrkeslivet. Det spelar ingen roll om man har kört fast, vill klara av ett prov, utmanas eller höja sina betyg. Oavsett hur stort eller litet mål man har är man välkommen till oss.

  Mattecentrum driver för närvarande ett 80-tal räknestugor i veckan fördelade på 24 städer över hela Sverige. Läs mer om att besöka en räknestuga här.

  Håll koll på mattecentrum.se eller följ @mattecentrum på Instagram för aktuellt schema i just din stad.

  Vi finns på följande orter:

  • Borås
  • Falun
  • Gävle
  • Göteborg
  • Helsingborg
  • Jönköping
  • Karlstad
  • Kungälv
  • Linköping
  • Ludvika
  • Luleå
  • Lund
  • Malmö
  • Norrköping
  • Skellefteå
  • Stockholm
  • Södertälje
  • Uppsala
  • Västerås
  • Växjö
  • Örebro
  • Örnsköldsvik
  • Östersund
 • Försäkringsmatematik - nya övningsuppgifter på matteboken.se

  Blogginlägg

  Hur vet egentligen försäkringsbolagen vilken premie som är rimlig för en bil, eller hur stor risken för en olyckshändelse är för just dig? Att kunna förstå och räkna på sannolikhet och risker är viktiga förmågor om man vill arbeta på ett försäkringsbolag.

  Det finns faktiskt något som heter försäkringsmatematik. Nu finns det nya övningsuppgifter på matteboken.se som är kopplade till just detta och till en yrkesroll som heter aktuarie. Övningsuppgifterna är framtagna av Aktuariegruppen.

  Övningsuppgifterna i försäkringsmatematik hittar du här:

  Vill du veta mer om vad en aktuarie gör ? Elinore Gustafsson arbetar som det - läs intervjun med henne här. 

 • Angående det uppdagade fusket med läxhjälpsbidrag - att stoppa bidrag till civilsamhället riskerar bara att flytta problemet

  Blogginlägg

  Med anledning av det uppdagade bidragsfusk som pågått inom en del läxhjälpsorganisationer vill vi säga att vi välkomnar en granskning och en åtstramning av regelverket.

  Mattecentrum är en av Sveriges största läxhjälpsorganisationer inom specifikt matematik. Varje år hjälper vi hundratusentals elever, som inte har möjlighet att få stöd någon annanstans. Vi har runt 14 000 medlemmar och arrangerar över 80 fysiska räknestugor varje vecka. Vi ser i enkäter och undersökningar att elever är nöjda och kommer vidare tack vare vår läxhjälp. Varje år inför nationella proven ordnar vi mattekonvent där tusentals elever kan intensivplugga för att klara sina betyg. Vi sysselsätter runt 400 engagerade volontärer med olika bakgrund och från olika delar av samhällets sektorer, allt i från studenter till pensionärer, och vi har väl utvecklade interna system för kontroll och kvalitetssäkring.

  Under pandemin ställde Mattecentrum blixtsnabbt om verksamheten, från fysisk till digital. Vi utbildade våra volontärer i digitala verktyg och såg trafiken till våra digitala kunskapssajter öka mångfalt. När barn och unga skulle ställa om till digital undervisning länkade Skolverkets hemsida till Mattecentrums kunskapssajter som under 2020 hade över 2,4 miljoner interaktiva sessioner. Vi är med andra ord en snabbfotad, engagerad organisation som gör vårt yttersta för att bedriva ändamålsenlig verksamhet.

  Vi är dock oroade för att konsekvenserna av granskningen drabbar alla, även de delar av civilsamhället som gör rätt för sig och som hjälper massor med barn och unga.

  Mattecentrum står under Giva Sveriges kvalitetskontroll, samt under svensk insamlingskontroll och 90-konto Sveriges tillsyn, vi följer alla regler som finns på området för att säkerställa att vår verksamhet har avsedd effekt och kommer målgruppen till del. De regelverk vi följer är lika hårda som de regelverk som finns för näringslivet.

  Vi vill lyfta detta för att det är viktigt att belysa att det redan finns väl utvecklade kvalitets- och kontrollsystem för civilsamhället.

  Att flytta fördelning av bidrag från Skolverket till skolhuvudmännen kommer inte åt problemet med bristande tillsyn och bristande kontroller. Hur kan man säkra att varje skolhuvudman har utvecklade kontrollsystem på plats för att undvika fusk? Det som krävs är att man centralt i stället använder sig av de system för kvalitetskontroll som redan finns på området.

  Skulle vår verksamhet stå utan bidrag från Skolverket finns en liten risk för att vi behöver börja ta betalt för våra tjänster, detta är ett allvarligt hinder för allas tillgång till jämlik utbildning, då vi vet att alla inte ha samma stöd hemifrån för att klara läxorna. Allas tillgång till jämlik utbildning är en målsättning som också är inskriven i FN:s globala hållbarhetsmål nummer 4.

  Vi vill uppmana Skolverket att fortsatt vara noggranna och lägga fokus på att utveckla kontroller och former för kvalitetssäkring snarare än att flytta ansvaret för fördelning av bidrag till skolhuvudmän. Använd de kvalitetssystem som redan finns för detta.

   

  Ellen Eriksson, generalsekreterare, Mattecentrum

   

   

 • Verklighetens matematik

  Blogginlägg

  Digital föreläsning med Emelie Reuterswärd, för medlemmar i Mattecentrum.

  ”Trots att matematiken är en av de mest användbara vetenskaperna – med tillämpningar inom områden som sjukvård, arkitektur, brottsbekämpning och ekonomi – går många elever ut skolan med en känsla av att matematiken är meningslös. I den här föreläsningen visar Emelie Reuterswärd på matematikens stora användbarhet. Hon visar bland annat hur begreppet medelvärde förklarar vad som händer när man ändrar filter på sin selfie, hur trigonometriska funktioner används i ljudreducerande hörlurar och hur polynom kommer till användning i designen av dina läsglasögon.”

  Emelie Reuterswärd är legitimerad gymnasielärare i matematik, läromedelsförfattare och redaktör. På www.matemagi.com bloggar hon om verklighetens matematik.

  När: 31 oktober kl 19.00
  Var: Digital föreläsning

  Anmälningslänk har skickats via nyhetsbrev till medlemmar i Mattecentrum, länk för att ansluta kommer via e-post till de som anmält sig. Vill du delta men är ännu inte medlem? Skicka ett mejl till anna.ogenstad@mattecentrum.se. 

 • Nu smyglanserar vi nya, uppdaterade Matte 1

  Blogginlägg

  Nu har vi nytt kunskapsmaterial som vi inte kan vänta med att lansera, därför smyglanserar vi nu Matte 1! Vi har under våren jobbat med att uppdatera övningsmaterialet som finns i det kapitlet. Materialet har nu en ny struktur som följer Skolverkets uppdaterade kursplan för Matte 1 abc. Även designen av sidan är ny och innehåller flikar som gör att du lättare kan navigera dig fram mellan övningsuppgifterna, läsa på om tillämpningsområde samt se tillhörande videolektioner. Vi har satsat mycket på att materialet och övningsuppgifterna ska lämpa sig för att mängdträna och verkligen bygga vidare på de baskunskaper man fått i grundskolan.

  Arbetsgruppen som tagit fram det gedigna materialet har letts av Sideeg Hassan, ansvarig för digitala verktyg på Mattecentrums kansli och har bestått av Marie Salamon, Oscar Nilsson, Baris Olcer, Ola Strömberg, David Rapp och Lennart Lundström. Deras kompetens och pedagogiska kunnande har gjort materialet till ett levande, lustfyllt sätt att lära sig matematik på. 

  Målet för materialet är att man ska få ett bra självförtroende i matematik och en stadig grund att bygga vidare på. Under hösten kommer vi att fylla på med mer övningsuppgifter och exempel. Fler uppdateringar är alltså att vänta, men det går bra att redan nu gå in och jobba med materialet samt navigera runt i den nya strukturen.Du hittar den här.

  Vi vill betona att detta är ett levande material och fler uppdateringar och möjliga korrigeringar kommer att komma. Om du hittar något som du inte tycker stämmer så får du gärna mejla: matteboken@mattecentrum.se