Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Hjärnorna bakom ”Foldicube”, vår Red Dot Award vinnare i kategorin: Produktdesign 2021

  Blogginlägg

   

  Mattecentrums resa tillsammans mot en av världens mest prestigefulla designtävlingar ”Red Dot Award” började med att Caroline Xia, Chalmers Teknologkonsulter (CTK), tog kontakt med Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö Gylfe för att diskutera möjligheterna till ett samarbete mellan CTK och Mattecentrum. I det här fallet var det helt rätt i tiden för Mattecentrum, som då behövde någon form av lösning som skulle underlätta deras arbete att stötta elever i matematik på distans med anledning av coronapandemin. Föreningens volontärer hade börjat bygga ställningar för att montera telefoner och kameror över tangentborden för att kunna visualisera vissa funktioner inom matematik med hjälp av papper och penna digitalt. Caroline kopplade in Nils Lundén i arbetet för att jobba med projektet.

  Då Mattecentums behov var enormt, och inga liknande lösningar kunde identifieras på marknaden fanns det gott om kreativt utrymme för att komma på en ny unik produkt. Genom brainstorming togs olika förslag fram för att realisera idén på bästa möjliga sätt. Fokus låg på att ta fram en produkt som är billig att tillverka och som kan fungera som ett prisvärt alternativ till andra tekniska lösningar, exempelvis skrivplattor.

  Det slutgiltiga konceptet som togs fram var en simpel lösning där en låda viks ihop med papp med en tillhörande spegel. Produkten kan sedan träs över en datorskärm för att spegla handskrivna anteckningar liggandes framför skärmen mot datorns kamera. Fördelen vi såg med denna lösning är att den är billig att producera, och att det finns gratis program för att vrida bilden rätt i datorn. Den är även enkel att distribuera då den kan skickas platt och sedan vikas ihop av användaren. Caroline kopplade därefter på Neville Bhattacharjee för att leda projektet och vidareutveckla konceptet till det slutgiltiga förslaget att presentera för Mattecentrum.

  Med hjälp av produktionsbolaget Molind AB började det praktiska arbetet med att hitta rätt kvalitet på papper, justera mått och finna bästa speglingsfunktionen. Resultatet hittar ni på www.foldicube.org

  Om teamet bakom Foldicube

  Nils Lundén

  Nils studerar till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers och jobbar som teknikkonsult på Chalmers Teknologkonsulter. Han har en förkärlek till prylar och älskar innovativa och enkla lösningar.

  Caroline Xia

  Caroline pluggar Interaktionsdesign på Chalmers och jobbar som UX/UI-designer och IT-konsult på Chalmers Teknologkonsulter. Hon är intresserad av att använda design som ett verktyg för att skapa produkter och tjänster som levererar värdefulla användarupplevelser.

  Neville Bhattacharjee

  Neville studerar nu kognitionsvetenskap på Göteborgs Universitet och jobbar som

  IT-konsult, projektledare och försäljningsansvarig på Chalmers Teknologkonsulter. Han är fascinerad av människan, dess omgivning och relationen till teknik.

    

   

   

   

 • Mattecentrum söker ny generalsekreterare

  Blogginlägg

  Vi söker dig som är nyfiken och har mycket god förmåga att driva en verksamhet framåt. Du har mod, lust och kraft i kombination med kunskap om processer och metoder som hjälper dig att prioritera rätt och arbeta långsiktigt. Tillsammans med dina kollegor på kansliet och med stöd av styrelsen driver du Mattecentrum mot högt uppsatta mål!

  Rekryteringen sker i samarbete med Knack Konsulter & Rekrytering och intervjuer genomförs löpande, läs mer om tjänsten här: https://knackrekrytering.se/lediga-tjanster/mattecentrum/

 • Vi lanserar podd med tio kvinnliga förebilder inom matematik & teknik

  Blogginlägg

  Trots att vi vet att jämlik utbildning skapar jämställda arbetsplatser och likvärdiga samhällen så söker för få tjejer till matematikintensiva utbildningar. Genom podden ”Har du beSTEMT dig?” Vill Mattecentrum och Linnéuniversitetetlocka fler tjejer till teknikens värld. Lyssna gärna till tio stycken förebilder som berättar om de dörrar som öppnas genom matematikintensiva utbildningar. Självklart går det bra att sprida till tjejer som står inför sitt högskoleval i dessa tider!

   

  Podden hittar du här: https://hardubestemtdig.libsyn.com/website

 • Dags för årets högtid- Mattecentrums riksårsmöte 2021!

  Blogginlägg

  Riksårsmötet är Mattecentrums högst beslutande organ. Årsmötet beslutar om vilka personer som får förtroendeuppdrag i Mattecentrums styrelse. Styrelsen ska sedan företräda Mattecentrums medlemmar det kommande året. De ska förvalta och genomför de beslut som bestäms av medlemmarna!

  Mattecentrum har en så kallad representativ demokrati. Det betyder att varje medlemsförening utser ett ombud på sitt lokala årsmöte som ska representera medlemsföreningen på riksårsmötet.

  Vill du vara med och påverka?

  Se när och var din lokala förening har sitt årsmöte här, delta, rösta och påverka hur det kommande året ska bli!

  Frågor om hur årsmötet funkar eller vill du komma i kontakt med oss? 

  Mejla styrelse@mattecentrum.se

   

   

 • Mattecentrum Uppsala söker ny inspirerande projektledare!

  Blogginlägg

  Hej, 

  Mattecentrum Uppsala söker ny inspirerande projektledare!

  Vi söker dig som vill engagera dig mer och önskar bli del av Sveriges främsta läxhjälp inom matematik. Projektledaren har ansvar för bland annat schemaläggning, volontärrekrytering, konvent inför nationellaproven samt marknadsföring och möjligheten att ta del av andra projekt.  Att vara projektledare innebär ett större ansvar än att vara en matte-volontär, rollen är baserad på frivilligt engagemang med viss ekonomisk ersättning. 

  Vi söker dig som  

  • Är bra på att engagera människor
  • Trivas med att hålla kontakt med elever, lärare och kollegor
  • Är öppen och positiv – och delar detta med sin omgivning 
  • Delar Mattecentrums värderingar
  • Du behöver inte ha tidigare erfarenhet men en önskan om att lära dig mer om projektledning

  Vi erbjuder dig 

  • Att genom ditt engagemang öka möjlighet för likvärdig kunskapsinhämtning
  • Att arbeta tillsammans med andra som alla brinner för att göra skillnad
  • Nära kontakt och vägledning med styrelsen i Mattecentrum Malmö
  • Del av Mattecentrum Sverige och våra 21 medlemsföreningar
  • Omfattning: 2-4 h/veckan
  • Tillträde: Omgående
  • Arbetsort: Uppsala

  Engagera dig mer i Mattecentrum Uppsala och bidra till att fler får rätt stöd i sin matte!