Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Ekonomipejl - privatekonomiska tips för unga

  Blogginlägg

  I mitten av april höll Rasmus Larsson från Nordea föreläsningen Ekonomipejl för medlemmar i Mattecentrum. Under en knapp timme fick deltagarna ta del av många bra tips. Vi passade på att intervjua Rasmus efter föreläsningen och han börjar med att dela med sig av sina tre viktigaste budskap:

  • Håll koll på dina koder och var du legitimerar dig. Ge aldrig ut dina koder till andra och kontrollera alltid innan du legitimerar dig med bank id att din legitimering verkligen är för det du tänkt. Även när du signerar något digitalt är det viktigt att alltid veta vad du signerar. Kolla gärna en extra gång!
  • Ekonomins grundstenar - gör en budget för att få överblick över dina inkomster, utgifter och eventuellt sparande. Ett gott råd är att spara först och spendera sen – men spara inte ”bara för att”. Vad vill du spara till? Hur mycket vill du spara ihop? Vilken är din tidshorisont? Du kanske får avstå vissa saker nu, men det kommer vara värt det. Det finns flera olika sparformer med olika risknivå att välja mellan, från bankkonto (låg risk) till aktier (hög risk). Det kan vara en god idé att boka ett möte med din bank och få hjälp att hitta vad som passar för dig.
  • Undvik lån utan säkerhet. Att låna pengar är detsamma som att använda sin framtida inkomst idag. Du köper något nu, men betalar för det senare. Lån utan säkerhet, ibland kallat sms-lån eller snabblån, är lån där du inte har behövt visa att du har en återbetalningsförmåga. När du tar ett lån utan säkerhet förbinder du dig att betala en hög ränta på beloppet du lånat, vilket innebär att varan du köpt ofta blir mycket dyrare än om du köpt den för pengar du sparat ihop eller redan hade på bankkontot. Vill du köpa något är det bästa alternativet att vänta tills du sparat ihop tillräckligt för att ha råd. Har du hamnat i en lånesituation och behöver hjälp med din privatekonomi kan du få hjälp med ekonomisk rådgivning i kommunen där du bor.

   

  Rasmus, vi är nyfikna på dig! Hur tyckte du det var att plugga matte på högskolan?

  Jag tyckte att högskolematten var mycket roligare än gymnasiematten. Man fick fördjupa sig i olika delar och om man inte mindes allt från gymnasiekurserna fanns det chans att komma i kapp för att kunna hänga med. Det tyckte jag var skönt och är något jag vill skicka med till de som funderar på högskolestudier, om man undrar om man ”klarar av” matten. Även den som till exempel tagit ett sabbatsår och fått lite avstånd till studierna på gymnasiet kommer få möjlighet att komma in i tekniker och färdigheter igen för att kunna hänga med. När det kommer till val av utbildning tror jag många skulle tjäna på att inte fokusera så mycket på om man kommer klara av det eller inte. Tänk i stället på vad du skulle tycka var kul och vad som skulle passa dig? Teoretisk matte, tillämpad matte eller finansmatte? Vet man inte vad man är bra på kan man prova sig fram utifrån intresse. Prova på, hoppa av och byt till något annat om det inte känns rätt för dig! Om du inte trivs och mår bra på utbildningen du valt är det bättre att kolla på alternativ. Man kan ofta tillgodoräkna sig kurser när man byter utbildning. Att komma på vad du inte vill plugga är också värdefullt, så att du kan välja något annat i stället. Kom ihåg att det är ditt driv och ditt intresse som kommer avgöra var du får jobb sen!

  Oavsett vilken utbildning du väljer så förbättrar en matematikkurs på högskolenivå din profil efter studierna. När du läser matematik övar du din problemlösningsförmåga, vilket kommer vara användbart i de flesta jobb i ett modernt framtida samhälle.

   

  Du tog hjälp av Mattecentrums räknestugor under din studietid. Kan du berätta lite om det!

  Jag hade turen att ha en räknestuga på min skola, så det var enkelt och tillgängligt för mig. Ibland åkte jag även till andra räknestugor som fanns i närheten. Jag minns att jag tyckte det var skönt att kunna gå till räknestugan efter skolan och bli klar med matten, efteråt kunde jag släppa matteläxan och göra annat. En bonus var att jag träffade en massa människor där som jag annars inte skulle ha träffat. Eftersom jag gick till räknestugan ofta lärde jag känna volontärerna och de mig. Jag tyckte ofta att volontärerna i räknestugan var bättre på att förklara än vad min lärare var och för mig var hjälpen jag fick långt över förväntan. Jag lärde mig mycket av tiden i räknestugorna, både matte och hur man förklarar saker på ett pedagogiskt sätt. När jag läste på högskolan jobbade jag själv som läxhjälpare.

 • Ekonomipejl – digital föreläsning om privatekonomi

  Blogginlägg

  Hur gör man en budget? Hur ska man tänka kring sparande? Hur kan man skydda sig mot bedragare när man använder digitala banktjänster? Välkommen till en varumärkesneutral ”crash course” i privatekonomi för unga!  

  Datum: måndag 17 april
  Tid: kl 17.00 – 18.00 (ca)
  Plats: Microsoft Teams (länk skickas via epost måndag 17 april)

  Mattecentrum bjuder in dig som medlem till den digitala föreläsningen Ekonomipejl. Ta chansen och lyssna till Rasmus Larsson från Nordea som under föreläsningen bland annat tar upp: 

  • Ekonomins grundstenar: Inkomster, utgifter, sparande, budget
  • Din säkerhet – koder, kort och Bank ID
  • Låna pengar - Till vad? Privatlån vs lån utan säkerhet
  • Studiemedel och studielån
  • Jobba extra medan du pluggar
  • Vad kostar det att flytta hemifrån?

  Efter föreläsningens slut finns möjlighet att ställa frågor till Rasmus. 

  OBS! Föreläsningen är endast för dig som är medlem i Mattecentrum och innehållet är framtaget för målgruppen 15-26 år. Du loggar in enkelt i samband med att du anmäler dig. Är du inte medlem så blir du enkelt det i samband med att du anmäler dig. Medlemskapet i Mattecentrum är gratis och giltigt året ut. Välkommen!

  Klicka här för att logga in och anmäla dig!

 • Riksårsmöte i Mattecentrum

  Blogginlägg

  Lördagen den 18:e mars 2023 hölls riksårsmöte för föreningen Mattecentrum. Carina Tovi valdes till styrelseordförande för Mattecentrums styrelse. Nya starka namn valdes även in i styrelsen och avgående ordförande och ledamöter tackades av.  

  Carina Tovi har lång erfarenhet som Chief Operating Officer på banken Nordnet. Med god insyn i finansbranschen och förmåga att leda arbetsgrupper genom komplexa regelverk har hon under sitt första år varit mycket engagerad i styrelsens arbete. Detta, tillsammans med lång erfarenhet av HR-utveckling och digitalisering gör att valberedningen tror att hon har goda förutsättningar för att leda styrelsens arbete framåt i en formativ period. Avgående ordförande Karolina Lisslö Gylfe valdes in som ledamot i Mattecentrums styrelse och kommer vara en brygga för en bra och stabil övergång till ett nytt ledarskap.  

  ” Jag är glad och förväntansfull över detta uppdrag och ser fram emot att få Mattecentrum att växa som förening, och fortsätta utveckla det viktiga arbetet med att stärka barn och ungas matematikkunskaper ”, säger Carina Tovi.   

  Nyvalda ledamöter i styrelsen  

  Robin Sullivan Lewis Christensen 
  Robin arbetar med att sätta människan i centrum för allt, oavsett om det gäller att utveckla nya tjänster eller processer eller att leda organisatoriska transformationer. Detta gör han i sin position som Innovationsledare på Ramboll Management Consulting, där han hjälper till att möjliggöra team, organisationer och system att nå sin fulla potential och gå mot en hållbar framtid.  

  Robins nyfikenhet och intresse för Mattecentrum växte efter att han under de senaste sex åren som konsult har vittnat om potentialen hos matematiken när det gäller att bemöta och lösa samhälleliga och globala utmaningar. Han är nyfiken på att se om hans erfarenhet av att leda människor genom lärande och utvecklingsprocesser och förändringsledning kan hjälpa Mattecentrum att nå sin vision om att bygga upp ett matematiskt självförtroende hos kommande generationer. 

  Anders Österlund 
  Anders Österlund är ansvarig för Ericssons Employer Branding och People Experience arbete i Sverige. Han har gedigen erfarenhet strategisk kompetensförsörjning och av att samarbeta med akademi och initiativ riktade mot ungdomar och studenter med över tio års erfarenhet. Anders är systemvetare i grund och botten men har lång erfarenhet av kommunikation, marknadsföring, försäljning och affärsutveckling. Han har innehavt roller inom stora globala bolag såsom Nordea och Tieto genom åren.” 

  Från föregående årsmöte sitter Ulrika Sultan och Rebecka Wigsén kvar fram till årsmöte 2024. Från sittande styrelse omvaldes Christel Tholse Willers och Karolina Lisslö Gylfe. 

  Läs mer om Mattecentrums styrelse här.

  Avgående ledamöter Lovisa Bergström, Erik Valtonen, Björn Westerholm och Leo Wallin tackades av då deras mandatperioder är slut.  

                                                              

  Mattecentrums valberedning  

  Anne Wolf och Adam Rindskär fick förnyat förtroende av mötet.  

   

 • Mattecentrum i radio

  Blogginlägg

  Den 1 mars gjorde P4 Malmöhus två reportage om oss. Ett i från vår räknestuga på Katedralskolan i Lund och ett från Helsingborg. Våra volontärer Oscar Nilsson och David Rapp medverkade i reportaget och berättade om Mattecentrums verksamhet.

  Vill du lyssna på reportagen? Klicka på länkarna nedan så kommer du dit. 

  "Fler erbjuds gratis hjälp med matte"

  "I räknestugan kan ögonen öppnas för matematiken" 

 • Behöver du tips på hur man pluggar smartare?

  Blogginlägg

  Måndagen den 20 februari ordnade Mattecentrum en föreläsning på detta tema, föreläsare var Björn Liljeqvist från BrainGain. Det var många som var nyfikna på hur man kan plugga smartare och föreläsningen blev välbesökt.

  Missade du den?
  Vi har sammanfattat några punkter här:

  - Tiominutersregeln: Ta en kort paus efter att du lärt dig något nytt, och förhör dig själv efter tio minuter. Då varar minnet till i morgon. 

  - Se matte som en blandning av vetenskap, hantverk och språk. Ibland handlar det om att lära sig nya ord och begrepp, som vilket främmande språk som helst. Ibland arbetar man med ett material och upplever hur materialet gör motstånd, vare sig det är tyg, trä eller trigonometri. 

  - Matteböcker är fulla av exempel på lösningar. Poängen med dessa förlagor är att jag som elev ska ha något att imitera eller återskapa, för att lära mig grunden. Sedan kan jag klura på övningar som påminner om exemplen, men där jag behöver tänka själv. Ha inte för bråttom och hoppa inte över övningsexemplen, gå igenom dem steg för steg. 

  - Skickliga problemlösare har det gemensamt att de har löst väldigt många problem förr. Det finns ingen magisk egenskap som kan ersätta träning och studieteknik. Talang är alltid bra, men det är mer som ett råmaterial som behöver bearbetas och slipas för att komma till verklig nytta. 

  - Studieteknik handlar delvis om att kunna bedöma sin egen förmåga, och veta när man har övat tillräckligt och det är dags att gå vidare. Likaså att känna igen vad som är en lämplig svårighetsgrad för en själv. Är det rätt nivå så märks det: det blir faktiskt roligt, och man ser att man lär sig. 

  Kolla gärna in Björns hemsida braingain.se för ännu fler tips, eller kontakta Björn om du vill boka honom till din skola!

  Vill du ha inbjudningar till våra kommande events?

  Bli medlem på Mattecentrum här.