Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Behöver du tips på hur man pluggar smartare?

Blogginlägg

Måndagen den 20 februari ordnade Mattecentrum en föreläsning på detta tema, föreläsare var Björn Liljeqvist från BrainGain. Det var många som var nyfikna på hur man kan plugga smartare och föreläsningen blev välbesökt.

Missade du den?
Vi har sammanfattat några punkter här:

- Tiominutersregeln: Ta en kort paus efter att du lärt dig något nytt, och förhör dig själv efter tio minuter. Då varar minnet till i morgon. 

- Se matte som en blandning av vetenskap, hantverk och språk. Ibland handlar det om att lära sig nya ord och begrepp, som vilket främmande språk som helst. Ibland arbetar man med ett material och upplever hur materialet gör motstånd, vare sig det är tyg, trä eller trigonometri. 

- Matteböcker är fulla av exempel på lösningar. Poängen med dessa förlagor är att jag som elev ska ha något att imitera eller återskapa, för att lära mig grunden. Sedan kan jag klura på övningar som påminner om exemplen, men där jag behöver tänka själv. Ha inte för bråttom och hoppa inte över övningsexemplen, gå igenom dem steg för steg. 

- Skickliga problemlösare har det gemensamt att de har löst väldigt många problem förr. Det finns ingen magisk egenskap som kan ersätta träning och studieteknik. Talang är alltid bra, men det är mer som ett råmaterial som behöver bearbetas och slipas för att komma till verklig nytta. 

- Studieteknik handlar delvis om att kunna bedöma sin egen förmåga, och veta när man har övat tillräckligt och det är dags att gå vidare. Likaså att känna igen vad som är en lämplig svårighetsgrad för en själv. Är det rätt nivå så märks det: det blir faktiskt roligt, och man ser att man lär sig. 

Kolla gärna in Björns hemsida braingain.se för ännu fler tips, eller kontakta Björn om du vill boka honom till din skola!

Vill du ha inbjudningar till våra kommande events?

Bli medlem på Mattecentrum här.