Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Gratis läxhjälp höjer betygen med över 5 procent

Nyhet

Pressmeddelande den 26 april 2016

Gymnasieelever med tillgång till gratis läxhjälp på skolan höjer sina betyg med i genomsnitt 5,4 procent, visar ny statistik från statistikbyrån Numbers Analytics. Trots det vill regeringen begränsa tillgången till gratis läxhjälp.

Statistikbyrån Numbers Analytics har kombinerat statistik från Skolverket med data från Mattecentrum, Sveriges största ideella läxhjälpsorganisation.

 – Om Mattecentrum finns på en skola så syns det också i matematikresultaten. På de skolor där Mattecentrum finns har eleverna i snitt 5,4 procent högre betygsutveckling, säger Oskar Eriksson på Numbers Analytics.

Regeringen vill ta bort stödet

Trots att gymnasieelevers betyg blir högre tack vare gratis läxhjälp väljer nu regeringen att utesluta gymnasieelever från statsbidraget för läxhjälp.

– Undersökningen visar att små resurser gör stor skillnad. Om regeringen genomför sina planerade ändringar kan elevernas betyg i matematik tyvärr komma att sjunka, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare Mattecentrum.

Om statsbidraget försvinner behöver andra aktörer ta ett större ansvar.

– Om gymnasieelever inte längre omfattas av statsbidraget måste skolor och kommuner arbeta ännu tätare med ideella organisationer för att hjälpa gymnasieelever till större kunskaper och högre betyg i matematik, säger Karolina Lisslö

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av statistikbyrån Numbers Analytics som har kartlagt gymnasieelevers resultat på det nationella provet i kursen matematik 1B. Elevernas resultat har jämförts mellan skolor där gratis läxhjälp bedrivs och skolor där det inte gör det.

Ladda hem rapporten i sin helhet

Kontakt:
Mattecentrum: Emma Nyborg, pressekreterare 010-102 22 30
Numbers Analytics: Oskar Eriksson, presskontakt 073-209 66 57