Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Komplett samling av formler i kemi, fysik och matematik

Blogginlägg

Idag släpps en polerad och uppdaterad version av Mattecentrums sajt Formelsamlingen.se tillsammans med Axis Communications. Sajten är en bred samling av formler som nu har fått tillökning av fler och uppdaterade formler inom kemi, fysik och matematik. 

-  Att fler personer får tillgång till gratis material i kemi, fysik och matematik för att klara sin utbildning är ett självklart val för oss. Att alla som vill lära sig mer eller komma ikapp ska få den chansen oavsett ekonomiska förutsättningar. Att ge möjligheten till varje enskild elev men också kunna bidra till samhället i stort. Därför är vi stolta över att kunna vara med och bidra med utvecklingen av Formelsamlingne.se, säger Tina Rudin Kaikkonen som samordnar Axis samarbete med hållbarhet och samhällsengagemang.

Formelsamlingen.se är en komplett samling av formler som är sammankopplad med Mattecentrums andra sajter Matteboken.se som även finns i arabisk och engelsk språkversion. På det sättet får alla delar i formelsamlingen.se uppbackning av teori, exempel och uppgifter för den som vill lära sig mer. Formelsamlingen.se ska fungera som ett komplement för alla elever, föräldrar, lärare och yrkeskunniga som studerar eller arbetar med ämnen inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

- Att det finns ett behov av material råder det ingen tvekan om när vi analyserar Mattecentrum sajter både nationellt och internationellt. Vi ser även en stor ökning under pandemin när elever har gått över till att göra en stor del av sina studier hemifrån. Att formelsamlingen.se finns tillgängligt som ett komplett formelforum till elever, lärare och föräldrar känns mer relevant än någonsin, säger Karolina Lisslö Gylfe, Mattecentrums generalsekreterare. 

Alla nya formler är kategoriserade i ämnen och delar som ska leda den som besöker sajten rätt. Det finns även ett exempel för varje formel som ska göra det tydligt för besökaren att veta hur och när man använder formeln för att lösa det problem man har framför sig. 

Man kan se Formelsamlingen som en handbok att ha i bakfickan. Man tar fram den när man behöver. Innehållet har ingen hierarkisk ordning utan det är upp till var och en som använder Formelsamlingen.se att ta fram den formeln som för stunden är viktig. 

Den uppdaterade versionen finns tillgänglig på www.formelsamlingen.se