Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Matematik och språk – att knäcka koden

Blogginlägg

Att både läsförståelse och matematik fick försämrat resultat i PISA-undersökningen 2023 är inte en slump. Språket är centralt när det kommer till att lära sig matematik. Det är Mattecentrum övertygade om. Det är också en bakgrund till vårt partnerskap med Akelius Foundation.  

Mattecentrum strävar efter strategiska partnerskap där vår expertis kan komplettera andra initiativ. Därför är samarbetet med Akelius Foundation så värdefullt. Deras treåriga donation till Mattecentrum möjliggör en gemensam framåtriktad insats för att belysa just detta.  

Vikten av språk

Språkets betydelse är fundamental. Det formar vår verklighet och tänkande. Akelius Foundation erbjuder en välutvecklad pedagogisk plattform med kostnadsfria digitala språkkurser. Dessa kurser är utformade för att lätt kunna förstås och tillgodogöras, även i utmanande miljöer som flyktingläger. Med en pedagogisk strategi och digital plattform är kurserna tillgängliga för alla som är nyfikna på att lära sig ett nytt språk. 

 Språkkurserna hittar du här. I nuläget finns de på följande språk: 

Community Learning 

Community Learning är en annan central del i Mattecentrums verksamhet. Där finns en samsyn inom vårt partnerskap med Akelius Foundation. Att lära tillsammans med andra är nyckeln till att knäcka koden. I Mattecentrums verksamhet ser vi hur deltagare utvecklas kunskapsmässigt genom att både förklara och återberätta vad de lärt sig.  

Många av våra före detta deltagare blir volontärer hos oss. På vårt aktiva forum, pluggakuten.se, stöttar och hjälper medlemmar varandra över olika ämnesområden. Det är ett tydligt exempel på hur kunskap kan utvecklas genom att dela med sig. 

Vi fördjupar oss ytterligare i denna fråga i ett avsnitt av podden Mattesnack där vi möter Akelius Maths VD Samuel Bengmark. Samuel berättar om de unika utmaningar som uppstår när traditionella utbildningsmiljöer inte är tillgängliga och bakgrunden till att Akelius Math Lab startades. Men samtalet fokuserar också mycket på betydelsen av att lära sig själv genom att lära andra. Lyssna gärna här. 

 Vårt mål är att genom samarbetet med Akelius Foundation främja förståelsen för språk- och matematikinlärning hos föräldrar och vuxna som är involverade i barnets kunskapsresa. I syfte att kunna stödja barnen på bästa möjliga sätt. Vi strävar också efter att öka medvetenheten bland både unga och föräldrar om de gratis språkresurser som erbjuds av Akelius Foundation, och hur dessa resurser kan främja utvecklingen inom matematik och språk.