Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Mattecentrum hjälper dig inför högskoleprovet!

Nyhet

undefined

Den 1 april är det dags för vårens högskoleprovstillfälle. Det är därmed hög tid för alla som har anmält sig att göra de sista förberedelserna inför provet. För många känns de kvantitativa provpassen - ”mattedelarna” - särskilt svåra. Här kommer därför konkreta tips på hur du kan gå till väga när du förbereder dig. Håll till godo!

Inför provet:

  • Lös många äldre prov. Du hittar prov att ladda ner på till exempel Matteboken.se. Då får du förståelse för vilken typ av frågor som brukar dyka upp på proven.
  • Kategorisera frågorna i vilket område de hör hemma. När du vet vilka kategorierna är, kan du skapa en överblick över vilka metoder som används inom de olika kategorierna. 
  • Ta reda på olika ”knep” vid metodlösningar som behövs, exempelvis vilken konstantterm visar om en andragradskurva är en max- eller minpunkt. Knepen döljer sig bakom frågorna och det är bra att kunna urskilja dem snabbt. De flesta frågor kräver inte uträkningar, utan det är just de små knepen och genvägarna i frågeformuleringen eller svarsalternativen som leder dig till rätt svar.
  • Skriv ner de metoder som du stöter på och deras knep när du pluggar. Plugga gärna på din lista och ha den som din egna ”formelsamling”.
  • Läs ALLTID igenom svarsalternativen efter att du läst igenom frågan. Svarsalternativen ger mer ledtrådar än man anar och ofta går det att utesluta flera svarsalternativ direkt.
  • När du löst en fråga, gå inte vidare direkt utan gå igenom metoden igen så att du vet att du verkligen förstår den. På högskoleprovet är det inte bara ens kunskap som räknas, utan även hur snabb du är att använda den! Är du säker på en metod kan du snabbare tillämpa den.
  • När du övar på gamla prov, variera mellan att gå igenom proven långsamt och noggrant och verkligen tänka och att speeda igenom med en timer satt för att både öva på matten och på tidspressen.
  • Repetera så mycket matematik du hinner. Börja till exempel med att gå igenom Matte 1 på Matteboken.se och gör övningsuppgifterna till avsnitten där.

Under provet

  • Tiden är knapp - stanna inte för länge på frågor som känns för kluriga. Chansa och gör en markering så du kan komma tillbaka till frågan efter att du är klar med allt annat.
  • Om det du gör känns för krångligt och tar för mycket tid kan du ha fel tillvägagångssätt. Uppgifterna är designade så att de ska gå snabbt att få fram ett svar.

Så här kan du få hjälp av Mattecentrum med dina förberedelser

 

Lycka till med förberedelserna inför högskoleprovet!