Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Mattecentrum lanserar kurs i Python

Blogginlägg

Nu lanserar Mattecentrum en grundläggande kurs i Python. Det är en kurs som ger en grundläggande förståelse för programmeringsspråket Python och en bas att gå vidare från. Kursen riktar sig främst till högstadieelever, men alla som är nybörjare i programmering kan ha nytta av kursen och är välkomna att gå igenom den.  Sideeg Hassan har varit projektledare och ansvarig för kursen som är framtagen tillsammans med Nordlo.

Varför erbjuder Mattecentrum en kurs i Python?

"Regeringen har som mål att stärka den digitala kompetensen i grundskolan och därför har Skolverket lagt in i skolplanen att programmering ska ingå i matematik- och teknik-ämnena. Vi på Mattecentrum erbjuder ju läxhjälp i matematik och då blir det naturligt att även stärka upp med stöd i programmering.

Jag som matematiker tycker också att alla som vill gå vidare med matematiken och naturvetenskaper bör lära sig i alla fall grunder i programmering. Matematik utan programmering är som mat utan salt, säger Sideeg och fortsätter “när man kommer till de mer avancerade nivåerna i matematik så är programmering till och med nödvändigt."

Berätta mer om programmeringsspråket Python?

"Det finns en mängd olika programmeringsspråk men vi har valt att fokusera vår kurs på Python. Python är gratis, det är lätt att lära sig, det är Open source och tillgängligt på nästan alla plattformar. Det har stora användningsområden inom till exempel AI.  Om man har lärt sig Python så kan man också gå vidare och lära sig andra programmeringsspråk. Python kan vara en bra ingång in i programmeringsvärlden!"

Vad är unikt med vår kurs?

"Vi har lagt upp kursen helt från grunden, den innehåller textteori, videolektioner och övningsuppgifter. Man behöver inga förkunskaper. Det kan kännas krångligt att börja koda så vi har även tagit med ett moment som handlar om hur eleverna kan förbereda sin dator för programmeringsmiljö. Ett annat tips jag vill lyfta är att om man inte har eller vill installera Python på sin dator så har vi ett verktyg på Matteboken.se, där kan du köra sin kod!"

Vad hoppas du att man ska få ut av vår Python-kurs?

"Jag hoppas att man ska våga att börja testa! Var inte rädd, du ska snart komma att älska programmering!"

Python-kursen hittar du här

Följ Mattecentrum i sociala media för att hålla dig uppdaterad om våra projekt.