Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Komplett samling av formler i kemi, fysik och matematik

  Blogginlägg

  Idag släpps en polerad och uppdaterad version av Mattecentrums sajt Formelsamlingen.se tillsammans med Axis Communications. Sajten är en bred samling av formler som nu har fått tillökning av fler och uppdaterade formler inom kemi, fysik och matematik. 

  -  Att fler personer får tillgång till gratis material i kemi, fysik och matematik för att klara sin utbildning är ett självklart val för oss. Att alla som vill lära sig mer eller komma ikapp ska få den chansen oavsett ekonomiska förutsättningar. Att ge möjligheten till varje enskild elev men också kunna bidra till samhället i stort. Därför är vi stolta över att kunna vara med och bidra med utvecklingen av Formelsamlingne.se, säger Tina Rudin Kaikkonen som samordnar Axis samarbete med hållbarhet och samhällsengagemang.

  Formelsamlingen.se är en komplett samling av formler som är sammankopplad med Mattecentrums andra sajter Matteboken.se som även finns i arabisk och engelsk språkversion. På det sättet får alla delar i formelsamlingen.se uppbackning av teori, exempel och uppgifter för den som vill lära sig mer. Formelsamlingen.se ska fungera som ett komplement för alla elever, föräldrar, lärare och yrkeskunniga som studerar eller arbetar med ämnen inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

  - Att det finns ett behov av material råder det ingen tvekan om när vi analyserar Mattecentrum sajter både nationellt och internationellt. Vi ser även en stor ökning under pandemin när elever har gått över till att göra en stor del av sina studier hemifrån. Att formelsamlingen.se finns tillgängligt som ett komplett formelforum till elever, lärare och föräldrar känns mer relevant än någonsin, säger Karolina Lisslö Gylfe, Mattecentrums generalsekreterare. 

  Alla nya formler är kategoriserade i ämnen och delar som ska leda den som besöker sajten rätt. Det finns även ett exempel för varje formel som ska göra det tydligt för besökaren att veta hur och när man använder formeln för att lösa det problem man har framför sig. 

  Man kan se Formelsamlingen som en handbok att ha i bakfickan. Man tar fram den när man behöver. Innehållet har ingen hierarkisk ordning utan det är upp till var och en som använder Formelsamlingen.se att ta fram den formeln som för stunden är viktig. 

  Den uppdaterade versionen finns tillgänglig på www.formelsamlingen.se

 • Mattecentrum skriver högskoleprovet!

  Blogginlägg

  Oscar Nilsson, projektledare Mattecentrum Helsingborg

  Det är lördagsmorgon den 8 maj 2021. Klockan slår snart 8.00 och 30 000 elever ska just sätta sig för att påbörja högskoleprovet. På andra sidan väntar 17 volontärer från Mattecentrum och medlemmar i Sveriges ingenjörer på att få lösa matteuppgifterna när provet blir offentligt. Projektledaren från Mattecentrum Helsingborg, Oscar Nilsson ska leda gruppen. Måndagen den 10 maj blir provet offentligt. Alla kan pusta ut förutom Mattecentrums volontärer. Efter fyra intensiva timmar har Mattecentrums volontärer svar, lösningar och ett matte-quiz redo för svenska folket att ta del av på Mattecentrums hemsida.

  - De flesta dagstidningar i Sverige lägger ut Quiz för den svenska orddelen, men sällan ser man något om matematiken, säger Oscar.

  Oscar fick genom Mattecentrums nätverk ihop en grupp volontärer från hela Sverige.

  - Det mest positiva med uppgiften var att få samlas och göra något vi brinner för tillsammans och att kunna bistå alla som väntar ivrigt på sina svarsresultat, säger Oscar.

  Matematikdelen i högskoleprovet utgör närmare hälften av den totala provtiden. Den innehåller grunderna som ska förutspå ens förmåga att kunna studera på universitetet.

  - Högskoleprovet betyder mycket. Att alla får en extra chans som kan förändra folks framtid. Det kan bli livsavgörande när man ökar sina resultat med bara några få procent för att kunna komma in på sin drömutbildning. Att få stötta Mattecentrum som är en gratis matematikplattform känns  helt rätt. Där alla kan få hjälp, med material, lösningar, exempel och volontärer som hjälper till som mattecoacher. Där pengar inte spelar roll och att alla ska få en lika chans. På Mattecentrum behöver man till skillnad från annan läxhjälp varken betala eller logga in, allt ligger öppet. För mig handlar det om någonting större, tillgång till extra stöd ska vara en självklarhet, där inga hinder ska finnas för den som vill försöka lära sig mer.

  Hos en del väcker matematiken ren och skär ångest. Fenomenet kallas matteångest. En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att matematik har den lägsta genomsnittliga betygspoängen i såväl årskurs 6 som årskurs 9. Resultaten har dessutom försämrats under de senaste åren. Den största skillnaden i betygsgenomsnitt finns mellan barn vars föräldrar har högre utbildning och barn vars föräldrar saknar högre utbildning.

  För många är matematikdelen i högskoleprovet den stora haken. Speciellt för dem som är nya till det svenska språket. Många känner en rädsla inför den kvantitativa delen. Man ska verkligen inte vara rädd för den. Den ska vara lika självklart som svenska orddelen, säger Oscar.

  Oscars förhoppningarna för framtiden är att jobba mer på attityden kring matematik. Att göra det så intressant som det förtjänar.

  - Att inte vara rädd för matte är en stor fråga. Det handlar om att få en bra utbildning i grunden och en stor del handlar om attityden till matten. Det är okej att tycka att det är svårt, det är okej att inte kunna allt. Det handlar inte om att alla som kan matte är en klubb som tillhör vissa. Man kan motverka rädslan genom att träna. Viktigaste är att våga fråga någon när man inte förstår och att ta sig tid för att förstå uppgiften och försöka se helhet.

  - Jag hade en professor som jämförde dagens matteundervisning med konstutbildning. Skillnaden är att det enda du får lära dig i matematik är att måla staket. Det finns begränsningar med dagens undervisning när man inte tar in problemlösningsdelen på ett sätt så att man utvecklar sina förmågor att lösa problem. Det är vad matematik handlar om. Där kan man hitta en stor glädje även om man inte väljer att jobba med matematik senare i livet. Det finns många uppfinningsrika vardagliga anknytningar på olika sätt. Många pratar om hur matematik är ett helt språk som kan beskriva hela världen. Tyvärr får vi bara se en liten del som slutar i att vi kommer fram till ett svar med en siffra som ska stämma överens med ett facit.

  - Matematik kommer inte gratis för alla som man tror. Man ska lära sig ett nytt språk som tar tid och kräver arbete. Matematik handlar också om en mognad, desto mer du använder det desto säkrare blir man. Det finns en gyllene gräns när man går från att staka sig fram till att det börjar flyta på. Man får ge det en chans och öva mycket. Som i andra språk är nyckeln att börja tidigt, avslutar Oscar.

  Kanske kan vi ta udden av matteängslan genom att prata mer om vad matematik är och kan vara, även utanför matematiklektioner. Ingjuta självförtroende och bryta mönster som inte gynnar oss. Kanske är det dags för oss att börja måla mer än staket.

  Tack till Mattecentrums volontärer som bidrog till svar och lösningar Oscar, Hans, Ellinor, Mats, Johan, Anna, Dag, David, Björn, Dimitrios, Fatime, Sven, Sten, Torgil, Filip, Lukas, Philip, Marie och David.

 • Hjärnorna bakom ”Foldicube”, vår Red Dot Award vinnare i kategorin: Produktdesign 2021

  Blogginlägg

   

  Mattecentrums resa tillsammans mot en av världens mest prestigefulla designtävlingar ”Red Dot Award” började med att Caroline Xia, Chalmers Teknologkonsulter (CTK), tog kontakt med Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö Gylfe för att diskutera möjligheterna till ett samarbete mellan CTK och Mattecentrum. I det här fallet var det helt rätt i tiden för Mattecentrum, som då behövde någon form av lösning som skulle underlätta deras arbete att stötta elever i matematik på distans med anledning av coronapandemin. Föreningens volontärer hade börjat bygga ställningar för att montera telefoner och kameror över tangentborden för att kunna visualisera vissa funktioner inom matematik med hjälp av papper och penna digitalt. Caroline kopplade in Nils Lundén i arbetet för att jobba med projektet.

  Då Mattecentums behov var enormt, och inga liknande lösningar kunde identifieras på marknaden fanns det gott om kreativt utrymme för att komma på en ny unik produkt. Genom brainstorming togs olika förslag fram för att realisera idén på bästa möjliga sätt. Fokus låg på att ta fram en produkt som är billig att tillverka och som kan fungera som ett prisvärt alternativ till andra tekniska lösningar, exempelvis skrivplattor.

  Det slutgiltiga konceptet som togs fram var en simpel lösning där en låda viks ihop med papp med en tillhörande spegel. Produkten kan sedan träs över en datorskärm för att spegla handskrivna anteckningar liggandes framför skärmen mot datorns kamera. Fördelen vi såg med denna lösning är att den är billig att producera, och att det finns gratis program för att vrida bilden rätt i datorn. Den är även enkel att distribuera då den kan skickas platt och sedan vikas ihop av användaren. Caroline kopplade därefter på Neville Bhattacharjee för att leda projektet och vidareutveckla konceptet till det slutgiltiga förslaget att presentera för Mattecentrum.

  Med hjälp av produktionsbolaget Molind AB började det praktiska arbetet med att hitta rätt kvalitet på papper, justera mått och finna bästa speglingsfunktionen. Resultatet hittar ni på www.foldicube.org

  Om teamet bakom Foldicube

  Nils Lundén

  Nils studerar till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers och jobbar som teknikkonsult på Chalmers Teknologkonsulter. Han har en förkärlek till prylar och älskar innovativa och enkla lösningar.

  Caroline Xia

  Caroline pluggar Interaktionsdesign på Chalmers och jobbar som UX/UI-designer och IT-konsult på Chalmers Teknologkonsulter. Hon är intresserad av att använda design som ett verktyg för att skapa produkter och tjänster som levererar värdefulla användarupplevelser.

  Neville Bhattacharjee

  Neville studerar nu kognitionsvetenskap på Göteborgs Universitet och jobbar som

  IT-konsult, projektledare och försäljningsansvarig på Chalmers Teknologkonsulter. Han är fascinerad av människan, dess omgivning och relationen till teknik.

    

   

   

   

 • Mattecentrum söker ny generalsekreterare

  Blogginlägg

  Vi söker dig som är nyfiken och har mycket god förmåga att driva en verksamhet framåt. Du har mod, lust och kraft i kombination med kunskap om processer och metoder som hjälper dig att prioritera rätt och arbeta långsiktigt. Tillsammans med dina kollegor på kansliet och med stöd av styrelsen driver du Mattecentrum mot högt uppsatta mål!

  Rekryteringen sker i samarbete med Knack Konsulter & Rekrytering och intervjuer genomförs löpande, läs mer om tjänsten här: https://knackrekrytering.se/lediga-tjanster/mattecentrum/

 • Vi lanserar podd med tio kvinnliga förebilder inom matematik & teknik

  Blogginlägg

  Trots att vi vet att jämlik utbildning skapar jämställda arbetsplatser och likvärdiga samhällen så söker för få tjejer till matematikintensiva utbildningar. Genom podden ”Har du beSTEMT dig?” Vill Mattecentrum och Linnéuniversitetetlocka fler tjejer till teknikens värld. Lyssna gärna till tio stycken förebilder som berättar om de dörrar som öppnas genom matematikintensiva utbildningar. Självklart går det bra att sprida till tjejer som står inför sitt högskoleval i dessa tider!

   

  Podden hittar du här: https://hardubestemtdig.libsyn.com/website