Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Akelius Foundation ger donation till Mattecentrum

  Blogginlägg

  PISA-undersökningen 2023 visade på ett stort kunskapstapp bland elever i Sverige.

  En av fyra elever gick ut grundskolan utan fullständiga betyg 2022. 

   

  Mattecentrum skapar årligen 35 000 timmar för gratis läxhjälp i matematik på 22 orter.

   

  Akelius Foundation donerar nu 7,5 miljoner till Mattecentrum under en treårsperiod. Donationen möjliggör Mattecentrums fortsatta arbete med att ge kostnadsfritt mattestöd till unga.

  “Denna donation ger oss en trygghet i att forma en långsiktig insats för barn och ungas matematikkunskaper, säger Ellen Eriksson, generalsekreterare på Mattecentrum.

   

   

   

 • Nu lanseras ekonomikoll.se - sajten som ska hjälpa unga att ta kontroll över sin ekonomi

  Blogginlägg

  Nu lanseras sajten ekonomikoll.se. Det är en heltäckande webbplats skapad för unga som strävar efter att förstå och ta kontroll över sin privatekonomi. Webbplatsen är utvecklad av den ideella föreningen Mattecentrum i samarbete med Nordea. På så sätt representerar sajten ett engagerat samarbete mellan två organisationer med ett gemensamt mål - att främja ekonomisk kunskap och matematiskt självförtroende hos unga.

  Nordea och Mattecentrum har samarbetat sedan 2021 och partnerskapet har innehållit fysiska events men även digital läxhjälp. Framtagandet av ekonomikoll.se är ett nytt inslag i partnerskapet då det är första gången kunskapsmaterial utvecklats tillsammans.

  Om ekonomikoll.se:

  • Kunskap för unga:
   Ekonomikoll.se riktar sig särskilt till unga genom att erbjuda insikter och tips för att öka förståelsen för privatekonomi. Det är en omfattande plattform som hjälper användare att navigera genom sparande och ekonomiska beslut.
  • Resultatet av ett starkt partnerskap:
   Sajten är ett resultat av kopplingen mellan matematik och ekonomi. Nordea och Mattecentrum har tillsammans utvecklat en resurs som gör matematik konkret och användbart för att hantera ekonomiska frågor.
  • Användarcentrerat innehåll:
   Genom att rådfråga och ta in Mattecentrums medlemmars önskemål har man skapat ett innehåll som direkt svarar mot målgruppens behov och intressen. Planen är att fortsätta utveckla och förbättra sajten med regelbundna uppdateringar och nya kapitel.

  "Vi är stolta över att kunna erbjuda en tillgänglig resurs som ger unga en chans att ta kontroll över sin ekonomi i tidig ålder. Sajten erbjuder inte bara teoretisk information utan inkluderar även länkar till relevanta övningsuppgifter på vår kunskapssajt matteboken.se. Vi hoppas att ekonomikoll.se blir en oumbärlig resurs för alla som strävar efter att bli ekonomiskt medvetna, "säger Ellen Eriksson, generalsekreterare på Mattecentrum.

  Vi ser detta som en pågående resa och planerar att fortsätta expandera innehållet på sajten. Genom att lyssna på våra användare och svara på deras behov hoppas vi kunna bli en pålitlig plattform för att stödja ekonomisk utbildning och medvetenhet hos unga människor, säger Sandra Frank, Community Engagement Manager, på Nordea.

   

 • Kallelse till Mattecentrums riksårsmöte 2024

  Blogginlägg

  Välkommen till riksårsmöte för Mattecentrum 2024!

  Tid: 23 mars 2024, start kl 13:00
  Plats: Digitalt via zoom 

  Alla styrelseledamöter och medlemmar i Mattecentrum är välkomna att delta som observatörer på riksårsmötet. Däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Ombudet är skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet. 

  Viktiga datum inför riksårsmötet enligt stadga:
  • 24 februari 2024 - Samtliga propositioner finns tillgängliga.
  • 24 februari 2024 - Sista datum för förslag på förtroendeposter, skickas till valberedningen: valberedning@mattecentrum.se.
  • 2 mars 2024 - Sista datum för motioner till styrelsen, skickas till styrelse@mattecentrum.se.
  • 16 mars 2024 - Handlingar inför årsmötet finns tillgängliga.
  • 18 mars 2024 - Sista datum för anmälan som observatör.

  Är du medlem och vill medverka som observatör? Anmäl dig här.

  Kallelse som pdf.

  Skriv om du har frågor: moa@mattecentrum.se

  Mattecentrums styrelseordförande Carina Tovi önskar
  tillsammans med styrelsen och kansli er varmt välkomna!

 • Engagemang från unga och volontärer när Advania och Mattecentrum bjuder in till Matte-LAN

  Blogginlägg

  I veckan genomfördes för första gången ett så kallat Matte-LAN. Under denna aktivitet gick en grupp volontärer från Advania ihop för att digitalt bistå barn och unga i deras matematikstudier inför det nationella provet. 

  ”Det var stort engagemang bland de unga som deltog och volontärerna fick en hel del kluriga frågor och diskussioner, det är väldigt givande att känna att man verkligen hjälper unga att utmana sig själva och växa, säger Sideeg Hassan, matematiker på Mattecentrum.

  Mattecentrum har en tradition av att erbjuda barn och unga tillfällen att intensivpluggar inför nationella proven i matematik, men det brukar ske i fysisk form. 

  ” Detta var första gången vi testade ett digitalt konvent istället för ett fysiskt, vilket var en bra utveckling av vårt konvent-koncept och det har så givande att tillsammans med Advania ta fram detta.  Det ger oss möjlighet att nå många fler, även de som inte geografiskt har möjlighet att förflytta sig vilket går i linje med vår mission. Mattestöd ska vara tillgängligt för alla, säger Maria Bucher, kommunikationsansvarig på Mattecentrum.

  ”När man kör digitalt har man tillgång till många bra hjälpmedel direkt, som Geogebra, matteboken.se, formelsamlingar, ritverktyg och whiteboard. Så det är lätt att dela information, förklara och hitta lösningar, säger Sten Haase, volontär hos Mattecentrum.

   Advania och teknikbranschens roll i hållbar utveckling

  Advania och teknikbranschen spelar en viktig roll till att skapa ett mer hållbart samhälle. Målet med samarbetet med Mattecentrum är att stärka ungas självförtroende inom matematik samt tydliggöra sambandet mellan matematik och tech. Läs mer om Advanias samhällsengagemang här. 

   

 • Kluringkalender på Instagram

  Blogginlägg

  Kluringar, luringar och tankenötter. Under december månad fram till julafton har vi en adventskalender på Instagram. Imorgon, den 1 december, kan du öppna första luckan i Mattecentrums kluringkalender. Varje dag släpps en ny lucka på vårt Instagram-konto.

  Hur många kan du lösa? Utmana dig själv, din klasskamrat, ditt syskon, din lärare eller kollega! 

  Hur funkar Mattecentrums adventskalender?

  Kluringkalendern hittar du på vårt instagram-konto här: @mattecentrum 

  Inläggen är gjorda som karuseller, du svajpar för att komma fram till lösningen, så var försiktig med att svajpa innan du försökt komma fram till lösningen själv!

  Har du frågor? Hör av dig till info@mattecentrum.se