Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Möt Ulrika Sultan från Mattecentrums styrelse

  Blogginlägg

  Möt Mattecentrums styrelse - först ut att presentera sig är Ulrika Sultan. 

  Vem är du?

  Jag utbildar framtidens tekniklärare vid Örebro universitet och stödjer studenter i sina examensarbeten i matematik och naturvetenskap. Jag är även doktorand i teknikens didaktik vid Linköpings universitet. Där studerar jag olika aspekter av flickors teknikintresse.

  Varför är du engagerad i Mattecentrum?

  Jag engagerar mig i Mattecentrum för att jag försöker leva som jag lär d.v.s. att skapa möjlighet för alla barn och unga att lära och få känna att de kan. Att Mattecentrum finns fysiskt, digitalt och är gratis är för mig viktigt. Det öppnar upp möjligheten för fler att kunna delta. När jag tänker på Mattecentrum så tänker jag på det som en kompis. Kanske hinner inte skolan med att stödja, kanske du vill fräscha upp kunskaperna, eller du har en vårdnadshavare som inte kan hjälpa dig när du inte förstår. Då finns kompisen Mattecentrum för dig. En kompis som påminner dig om att bara för att du tycker matematik är svårt nu behöver inte betyda att du tycker matematik är svårt sen.

  Ulrika Sultan medverkar också i avsnitt 36 av Mattesnack. Lyssna här.

 • Advania blir ny huvudpartner till Mattecentrum

  Blogginlägg

  Advania Sverige ingår samarbetsavtal med den ideella föreningen Mattecentrum. Målet med samarbetet är att stärka ungas självförtroende inom matematik samt tydliggöra sambandet mellan matematik och tech.

  Enligt en rapport från TechSverige kommer IT-branschen sakna 70 000 experter redan under 2024. Det finns ett samband mellan matematikintresse och intresse för tech och det behövs fler initiativ för att täcka kompetensgapet. Advania Sverige vill vara en del av lösningen genom att samarbeta med Mattecentrum.

  - Vi är otroligt stolta över att ingå samarbetet med Mattecentrum för att inspirera unga att intressera sig mer för matematik genom att utforska nya sätt för lärande. Advania har med vår satsning på skola länge jobbat för att utveckla skolan, Sveriges viktigaste rum, och detta samarbete blir en väldigt välkommen förstärkning av det vi redan gör idag, säger Tomas Wanselius, CEO, Advania Sverige.

  I Advanias åtagande som huvudpartner ingår det att stödja både den digitala och fysiska delen av Mattecentrums verksamhet. Bland annat kommer Advania att bistå Mattecentrum i utvecklingen av de digitala verktygen för lärande. Anställda inom Advania kommer också att ha möjlighet att engagera sig genom att dela med sig av sin kunskap och erbjuda läxhjälp inom matematik för barn och unga. 

  - Samarbetet med Advania ger oss möjlighet att utveckla vår läxhjälp ytterligare både digitalt och fysiskt. Deras stora kunskap inom tech och utbildning är ovärderlig för oss. Vi ser fram emot att tillsammans med Advania växla upp och fortsätta stärka det matematiska självförtroendet hos barn och unga, säger Ellen Eriksson, generalsekreterare Mattecentrum.

  Relaterade länkar:

  Attrahera talanger och säkra behovet av techkompetens från TechSverige: https://www.techsverige.se/techagenda/attrahera-talanger/

  Advanias engagemang för hållbar utveckling: https://www.advania.se/om-advania/samhallsengagemang

  För mer information:

  Rebecka Wärn, PR and Communication Manager, Advania Sverige
  Tel: +46 734 63 12 28
  E-post: rebecka.warn@advania.se

  Maria Bucher, Kommunikationsansvarig Mattecentrum
  Tel: +46 70 355 30 84
  E-post: maria@mattecentrum.se

  Om Advania Sverige AB:

  Advania finns på 15 orter i Sverige och varje dag hjälper våra 1 500 talanger våra kunder att förverkliga sina mål. Med fokus på långsiktiga relationer, ledande teknologier, moderna plattformslösningar och strategiska partnerskap gör vi det enkelt för företag och offentliga verksamheter att växa med IT. Läs mer på advania.se.

 • Gästinlägg: Matematikens centrala roll i framtidens gröna och digitala utmaningar

  Blogginlägg

  Har du någonsin undrat över matematikens roll i framtidens gröna och digitala omställning? I rapporten "Kunskap för framtiden: STEM i ljuset av den gröna och digitala omställningen", belyses den avgörande roll som STEM-utbildning, och särskilt matematik, spelar för att forma vår framtid.[1] Här delar jag några tankeväckande insikter och resultat från rapporten.

  En av de mest slående upptäckterna från rapporten är den ökande efterfrågan på både gröna och digitala kompetenser på arbetsmarknaden. Vår analys av jobbannonser visar att antalet annonser som efterfrågar en digital eller grön kompetens har fördubblats sedan 2020. Noterbart är att många av dessa positioner kräver matematiska färdigheter.

  Företag upplever i dagsläget svårigheter med att rekrytera medarbetare med rätt kompetens inom STEM-områdena, vilket försvårar deras möjligheter att bidra till en grön omställning. Detta gäller inte minst för positioner som kräver matematiska färdigheter.

  Trots detta ökande behov av matematiska färdigheter på arbetsmarknaden uppvisar skolan negativa trender. Enligt internationella studier är svenska elevers intresse för matematik lägre jämfört med andra länder. Dessutom har antalet sökande till naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet minskat fem år i rad.

   

  Föreställ dig att utveckla algoritmer för självkörande elbilar, beräkna energieffektiviteten i våra hem, lösa komplexa problem i klimatvetenskapen eller jobba med hållbarhetsrapportering. Alla dessa möjligheter kräver en solid förståelse för matematik. Så om du är passionerad för att lösa klimatkrisen, drömmer om att skapa nästa stora app, eller bara strävar efter en stabil och eftertraktad karriär, så kan matematik vara din gyllene biljett.

  Med matematiken som verktyg kan vi förstå och hantera komplexa system, förutse förändringar, lösa problem och fatta välgrundade beslut. Vi blir rustade att tackla allt från klimatförändringar till digital transformation. Samhället behöver fler som behärskar dessa färdigheter.

  Fortsätt att utforska, lära och växa med Mattecentrum. Tillsammans kan ni göra skillnad och forma en grönare, mer digital och hållbar framtid.

  Mot en hållbar framtid genom matematik,

  Nima Farrahi
  Projektledare och utredare på Naturvetarna, författare till rapporten ”Kunskap för framtiden: STEM i ljuset av den gröna och digitala omställningen”

   

  [1] STEM är ett paraplybegrepp för ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

 • Välkommen Moa - Mattecentrums nya medarbetare

  Blogginlägg

  Moa Landgren är ny på Mattecentrum sedan augusti 2023. Vi fick en liten pratstund med henne!

  Hej Moa, berätta lite om dig själv, vad har du för bakgrund?

  Hej, tack! Min bakgrund är blandad och lite brokig. Senast kommer jag från Marge Arkitekter där jag hade en bred roll. Min utbildningsbakgrund är förändringsledarskap från Kaospiloterna i Danmark.

  Vad kommer du att göra på Mattecentrum?

  Jag kommer kliva in och ta över rollen som medlem och föreningsansvarig och jag hoppas kunna bidra med att stötta och stärka Mattecentrums volontärer på en rad sätt . 

  Vad ser du fram emot med jobbet på Mattecentrum?

  Jag ser fram emot kontakten med föreningarna och volontärerna och att få inblick i organisationen samt arbeta för att göra den ännu lite bättre för våra volontärer och medlemmar.

  Vad har hittills varit utmärkande med Mattecentrum som organisation?

  Det känns som att det finns ett ägarskap även hos volontärerna. Det som slår mig är också att vi kan erbjuda mattestöd dygnet runt, det är verkligen alltid tillgängligt, vilket är helt fantastiskt. Det finns ett stort hjärta i organisationen. Jag vill verkligen stärka det som redan finns och skapa mer synergieffekter och dyka ännu djupare i detta community genom att bygga vidare på den involvering och det stora engagemang som jag redan nu kan se finns.

  Tack för pratstunden Moa, och varmt välkommen till Mattecentrum.

  Vill du komma i kontakt med Moa?
  Du når du henne på: moa@mattecentrum.se

   

 • Nu finns videolektioner på svenskt teckenspråk på matteboken.se

  Blogginlägg

  Nu finns även videolektioner på teckenspråk på matteboken.se! Vi är stolta över att kunna erbjuda en inkluderande inlärningsupplevelse för alla barn och unga. Filmerna är gjorda av föreningen Teckenpedagogerna och är ett välkommet tillskott på matteboken.se.

  De teckenspråkiga videolektionerna sträcker sig över olika matematiska ämnen och nivåer. Fler lektioner kommer dessutom att tillkomma under sommaren och hösten 2023.

  Mattecentrum har som strategi att kunna erbjuda en inkluderande och tillgänglig utbildningsmiljö för alla barn och unga. Genom att erbjuda videolektioner på teckenspråk i matematik hoppas vi kunna underlätta inlärningen för personer med hörselnedsättning och bidra till att stärka deras matematiska självförtroende.

  De teckenspråkiga videolektionerna finns nu färdiga inom kapitlen ”talmängder”, ”räkneordning” och ”negativa tal” i Matte 1.

  Du hittar dessa lektioner här:

  - talmängder

  -räkneordning

  -negativa tal

  Fler lektioner kommer att tillkomma, följ oss på Instagram och LinkedIn för att få uppdateringar om vår verksamhet.