Meny

Meny

Vägen till insikt inom hälso- och sjukvård går via matematiken

I detta avsnitt av Mattesnack berättar Ulf Hertin och Mathias Lanner om sitt arbete med att skapa insikter ur de enorma mängder data som genereras inom tex sjukvården.

 

”Ska hälso- och sjukvården leva upp till sitt namn och gå mot att inte bara upptäcka och förstärka symptom utan även kunna göra riskbedömningar och motverka sjukdom i tid så behövs AI. AI-modeller är egentligen matte som inte räknar linjära samband utan kausala samband och komplexa relationer som i sin tur ger oss ett mönster för att vi ska förstå sådant våra hjärnor inte kan räkna ut” säger Ulf Hertin.

Förutom matematikens betydelse pratar de om analysfällan, gapet mellan data och verklighet och den ledarskapsutmaning som ligger i att få matematiken att genomsyra en organisation. Vilka goda exempel finns på branscher som ligger före? Och hur kan då data omvandlas till kundnytta?  

LYSSNA HÄR

Ulf Hertin och Mattias Lanner arbetar på mjukvarubolaget SAS Institute vars programvara fokuserar på avancerade dataanalysmodeller och är först ut i Mattecentrums re-brandade podcast som tidigare hette ”Har du beSTEMT dig” och numera går under namnet ”Mattesnack”.

Följ Mattecentrum på sociala media för att inte missa några avsnitt.