Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Ett kärleksbrev till läraren

Blogginlägg

Skolan ser ut att bli en av de hetaste frågorna i valet 2014. Alla partier med självaktning, det vill säga precis vartenda ett, kommer att presentera sina egna modeller på hur problemen med den svenska skolan ska lösas. Är det disciplinen, är det lärartätheten, är det betygssystemet som felar? Utmaningarna är många, svaren sällan enkla. Men det är bra att frågorna är på dagordningen. Det är där de ska vara.

Skolan har varit en turbulent värld de senaste 20 åren och stormen verkar inte bedarra än på länge. Men oavsett vad som händer så kommer ni att finnas där, Sveriges lärare. Ni kommer stå där i klassrummen, gå runt mellan bänkarna, vara trygga vuxengestalter i korridorerna. För hur än direktiven ser ut måste alla lära sig läsa och räkna och vara goda medmänniskor. Vi har mött er, vi minns er, ni gav oss en god start på livet och ni fortsätter göra det för nya människor varje år och varje dag.

Fridtjuv Berg, den svenska grundskolans fader.

Just när en människa utvecklas, då är ni där. Ofta träffar ni oss mer än våra föräldrar gör. Just när en personlighet tar form, då är ni där. När kroppen och hjärnan utvecklas. När det finns som mest annat att tänka på. Samtidigt som man blir kär för första gången. När vägen mellan lektionssalen och skåpet är den otäckaste vandring en människa kan göra. Då är ni där. Vissa barn blir drillade, andra får ta allt ansvar själva, vissa blir mobbade, andra trivs alldeles utmärkt i skolan. Och ni finns där för alla. Och ser precis varenda en. Ger barnen utrymme att utvecklas till just dem de är. De som höjer rösten i onödan. De entusiastiska, svaga och underbara barnen. De som ledsnar och aldrig vill tillbaka till en utbildningsmiljö. De som har det vansinnigt lätt för sig. Ni ska finnas där för alla. Det är stort. Det är ett överväldigande lass att lägga på en människas axlar. Men att vara lärare är något av det vackraste en människa kan göra för andra. Ni ska forma framtidens sjuksköterskor, svetsare och entreprenörer. De som ska ta hand om oss när vi blir gamla. De som ska försöka att sälja på oss nya telefonabonnemang. De som ska bli framtidens klassföreståndare och skolledare och föräldrar.

 

Ester Boman, lärare och reformpedagog som möjliggjorde för flickor att gå i skola.

Ingen människa föds med kunskap och terminer planerar inte sig själva. Ni jobbar långa dagar, ni rättar högar av prov. Ni ska skriva omdömen och sätta betyg. Ni hinner inte med allt, ni är bara människor. Men ert engagemang är avgörande, och ansvaret för det är verkligen inte bara ert. Det är våra politikers, det är föräldrarnas, det är elevernas eget ansvar. Ert slit är till alla medborgares gagn.

Mattecentrums volontärer hjälper idag elever på 20 orter i Sverige, vi driver Matteboken.se. Vi gör vår lilla del. Men det räcker inte på långa vägar. Ni måste få tid att arbeta med det som är det viktigaste; att förbereda våra barn för livet.

Vi får höra mycket om problemen med skolan. Om internationella kunskapsjämförelser. Om friskolekoncerner som går i konkurs. Om skolor som glömmer att undervisa i ett kärnämne. Om låga antagningskrav till lärarutbildningen. Om ämneslärarstudenter som inte kan göra sin praktik på gymnasieskolor. Det finns så oerhörda utmaningar nu och i framtiden. Och mitt upp i allt står ni stadigt, i klassrummen, med rödpennan i hand över proven en söndagskväll.

Tack för att ni finns där, rider ut stormar, lär våra barn om räknesätten och hur Hallands floder fortsätter rinna. Lär barnen att tänka självständigt och utmanar dem. Som vanliga extraordinära människor som har förmånen att ha världens viktigaste jobb.

 

2012 års Ingvar Lindqvistpristagare: Cecilia Eriksson, Alfaskolan i Solna (matematik), Per Beckman, Bergaskolan i Limhamn (fysik), Mats Hansson och Mia Pontoppidan, Katedralskolan i Uppsala (kemi/biologi) och Ola Palm, Sturebyskolan i Enskede (NO).

Vi niger och bockar. Tar mössan i hand. Bakar en tårta och skriver en sång. Tack för att ni gör det ni gör. Tack för att ni står ut. Tack för att ni hjälper och stöttar elever varje vecka, varje skoldag, i varje liv. Tack för att ni finns och tack för alla nya människor vill axla er roll. Vår framtid hänger på det.

Johan Wendt, grundare och ordförande
Hannah Pettersson, generalsekreterare