Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Mattecentrum gästar Nyhetsmorgon!

  Blogginlägg

    

   

  En fjärdedel lider av matteångest - så blir du vän med matematik

  Både barn och vuxna tycker att det är jobbigt med matematiken i skolan. Hur kan man göra för att avdramatisera och varför är just matten ett sånt laddat ämne? Ingmar Karlsson, som är forskare i utbildningsvetenskap, och generalsekreterare från Mattecentrum Karolina Lisslö diskuterar i studion.

  Se klippet här!

 • Börja din ledarskapsresa och fortsätt göra skillnad för elever! 

  Blogginlägg

  Tycker du att det är roligt att undervisa? Vill du fördjupa dina kunskaper som lärare och ledare inom Matematik och Naturvetenskap? Då kanske Teach for Swedens 2 åriga ledare och lärare utbildning är något för dig?

  Ledarskapsprogrammet är utformat för att göra dig till en inspirerande ledare och skicklig lärare. Under programmets två år arbetar du som ämneslärare på en högstadieskola där behovet av skickliga ledare är som störst. Du får full lön, har en betald studiedag för att läsa in en lärarexamen på distans och får löpande personlig ledarskapscoachning. 

  För att söka krävs 90 hp (som innefattar ett självständigt arbete) inom något av följande ämnen: matematik, fysik, kemi, biologi, teknik, svenska, engelska eller spanska. 

  Läs mer och ansök på: www.teachforsweden.se/ledarskapsprogrammet 

 • Riksårsmöte 2020

  Blogginlägg

 • Lokala årsmöten 2020 Mattecentrum

  Nyhet

  Här hittar du datum för Mattecentrums lokala årsmöten 2020. Information om platser har gått ut med kallelsen.

  Eskilstuna, 22-feb

  Falun, 23-jan

  Gävle/Sandviken, 28-jan

  Göteborg/Borås/Kungälv, 12-feb

  Halmstad, 29-jan

  Helsingborg, vecka 10 (online)

  Jönköping, 19-feb

  Karlstad, 30-jan

  Linköping, 28-feb

  Ludvika, 19-feb

  Luleå, 09-feb

  Lund, vecka 9 (online)

  Malmö, 25-feb

  Norrköping, 05-feb

  Skellefteå, 02-feb

  Stockholm/Södertälje, 15-29 februari (online)

  Sundsvall, 26-feb

  Uppsala/Knivsta, 10-feb

  Västerås/Arboga, 13-feb

  Växjö, 10-16 feb (online)

  Östersund, 25-feb

 • Teknikföretagen + Mattecentrum = Sant!

  Blogginlägg

  Teknikföretagens satsning på Mattecentrums läxhjälpsforum pluggakuten.se hjälper fler elever få hjälp med matematiken.

  Samarbetet mellan Teknikföretagen och Mattecentrum har pågått under flera år, och den senaste satsningen ska leverera svar på frågor kring STEM (science, technology, engineering, math) live på pluggakuten.se.

  Den tredje december, samma dag som PISA 2018 släpptes, så hade ett 20-tal matematikintresserade ungdomar bjudits in till Teknikföretagen för att med hjälp av Mattecentrums erfarna volontärer erbjuda alla Sveriges högstadieelever gratis hjälp med sina matteproblem digitalt på pluggforumet Pluggakuten.

  Läs vår gemensamma debattartikel relaterad till PISA här!

  Att just matematiken står i fokus är inte så konstigt då över hälften av alla frågor som ställs i forumet är just matematik, även om många frågor inom bl a fysik, teknik och programmering också ställs. Till skillnad från många av skolan andra ämnen så behövs dessa problemlösningsorienterade ämnen ofta stötas, blötas och nötas för att den fördjupade förståelsen ska sätta sig och kunskapen förankras, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare från Mattecentrum.

  Li Ljungberg som arbetar med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen ser också matematiken som avgörande för att få fler unga att söka sig till de tekniska utbildningarna:

  - Att våga ta steget att välja en matematikintensiv utbildning handlar inte alltid bara om de rena mattekunskaperna, utan till stor del även om det matematiska självförtroendet, att våga tro att man klarar av utbildningen. Vi ser i våra forum att väldigt många är osäkra på just matematiken och undrar om de kommer att klara den.

  En gemensam målsättning för samarbetet är även att försöka lyfta det positiva kring detta ämne genom att finnas till för elever och deras frågor genom dator och telefon. För genom ökat självförtroende och ökad kunskap följer också glädjen och det roliga med ämnet, och då blir det också lättare att se möjligheterna med de naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna.

  Om Teknikföretagen
  Sverige står inför en tid av oanade möjligheter. Ny teknik och nya affärsmodeller gör det möjligt att tackla vår tids stora utmaningar. Den svenska teknikindustrin leder den utvecklingen. Teknikföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation där över 4000 teknikföretag är medlemmar.