Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Teknikföretagen + Mattecentrum = Sant!

Blogginlägg

Teknikföretagens satsning på Mattecentrums läxhjälpsforum pluggakuten.se hjälper fler elever få hjälp med matematiken.

Samarbetet mellan Teknikföretagen och Mattecentrum har pågått under flera år, och den senaste satsningen ska leverera svar på frågor kring STEM (science, technology, engineering, math) live på pluggakuten.se.

Den tredje december, samma dag som PISA 2018 släpptes, så hade ett 20-tal matematikintresserade ungdomar bjudits in till Teknikföretagen för att med hjälp av Mattecentrums erfarna volontärer erbjuda alla Sveriges högstadieelever gratis hjälp med sina matteproblem digitalt på pluggforumet Pluggakuten.

Läs vår gemensamma debattartikel relaterad till PISA här!

Att just matematiken står i fokus är inte så konstigt då över hälften av alla frågor som ställs i forumet är just matematik, även om många frågor inom bl a fysik, teknik och programmering också ställs. Till skillnad från många av skolan andra ämnen så behövs dessa problemlösningsorienterade ämnen ofta stötas, blötas och nötas för att den fördjupade förståelsen ska sätta sig och kunskapen förankras, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare från Mattecentrum.

Li Ljungberg som arbetar med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen ser också matematiken som avgörande för att få fler unga att söka sig till de tekniska utbildningarna:

- Att våga ta steget att välja en matematikintensiv utbildning handlar inte alltid bara om de rena mattekunskaperna, utan till stor del även om det matematiska självförtroendet, att våga tro att man klarar av utbildningen. Vi ser i våra forum att väldigt många är osäkra på just matematiken och undrar om de kommer att klara den.

En gemensam målsättning för samarbetet är även att försöka lyfta det positiva kring detta ämne genom att finnas till för elever och deras frågor genom dator och telefon. För genom ökat självförtroende och ökad kunskap följer också glädjen och det roliga med ämnet, och då blir det också lättare att se möjligheterna med de naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna.

Om Teknikföretagen
Sverige står inför en tid av oanade möjligheter. Ny teknik och nya affärsmodeller gör det möjligt att tackla vår tids stora utmaningar. Den svenska teknikindustrin leder den utvecklingen. Teknikföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation där över 4000 teknikföretag är medlemmar.