Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

"Att ge eleverna en aha-upplevelse när de kämpat är det roligaste"

Blogginlägg

Sten Haase har varit volontär hos Mattecentrum sedan 2019. Efter pensionen från ett arbete inom IT sökte han efter något att engagera sig i. Av en kollega blev han tipsad om att vara volontär hos Mattecentrum. Givet yrkesbanan kändes fokus på matematiken naturlig. Nu är han volontär både i en fysisk räknestuga på en skola i Stockholm och digital volontär via Teams. Han är även aktiv på Mattecentrums stora läxhjälpsforum pluggakuten.se och besvarar frågor.

Berätta om din bakgrund kopplad till matematik och hur du är engagerad i Mattecentrum?

"Jag har alltid varit intresserad av matematik, för mig var matematik det roligaste ämnet i skolan och efter gymnasiet valde jag att läsa vidare inom IT-relaterat studier, då hette det numerisk analys och det var det som fanns när man ville in mot IT-sektorn.

Egentligen var tanken att jag skulle vara volontär i fysisk räknestuga men så kom pandemin och med det möjligheten att vara volontär digitalt, nu fortsätter jag med båda varianterna. Att vara digital volontär är smidigt och om jag har tid över kan jag välja att  finnas tillgänglig för drop-in-hjälp via Teams." 

Vad är det bästa med att vara volontär?

"Det bästa är alla människor man träffar, både andra volontärer och eleverna. Att ge eleverna en aha-upplevelse när de kämpat med något länge är väldigt roligt, och att se hur de utvecklas."

Hade du någon pedagogisk erfarenhet?

"Nej, men jag har tidigare hjälpt yngre släktingar och sett att de kommit vidare.

Jag har lärt mig mycket av att lyssna på eleverna och lära känna dem, när man låter en elev berätta hur de själva tänkt kring ett problem så ser man vad de är bra på och vad de behöver extra stöd i. Ibland får man fråga med vilken prioritet de löser ett problem och då kan man se om de till exempel saknar vissa grundkunskaper. Vissa återkommande elever lär man känna och då förstå hur de tänker."

Har du några tips till andra som funderar på att engagera sig som läxhjälpare hos Mattecentrum?

"Man behöver inte vara orolig för att inte kunna svara på allt. I en räknestuga är man alltid flera volontärer på plats.  Om det är något man undrar över kan man alltid bolla med någon annan volontär. Sen finns det massa hjälpmedel på Mattecentrums sajt. Om man behöver fräscha upp sina kunskaper finns matteboken.se som är en bra sammanfattning. Om det är något man inte kan svara på kan man också alltid hänvisa till Pluggakuten.

”Behovet är större än antalet volontärer, det är många elever som vill ha läxhjälp och det är så stimulerande, jag kan verkligen rekommendera att bli volontär på Mattecentrum.” säger Sten avslutningsvis.

Är du intresserad av att bli volontär hos oss?

Läs mer och anmäl intresse här.