Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Satsa mer på de nyinvandrade barnen

    Blogginlägg

    Så har statistik kommit för den första årskullen som gått ut grundskolan med det nya betygssystemet. Vid en första anblick finns det korn av glädje. Pojkar, som generellt sett alltid presterat sämre än flickor, gör en rekordstor ökning av sitt genomsnittliga meritvärde med 2,6 poäng till 202,1 poäng. En ökning 1,3%. Tjoho säger vi. Verkligen toppen. Pojkar har länge blivit åsidosatta och att de presterar sämre än flickor i det systemet vår skola är anpassad till har blivit en accepterad verklighet vilket är en skam men inget som höjs några röster för.

    Elevgrupp och dess andel med gymnasiebehörighet

    • Svensk bakgrund - 91,1 %
    • Föräldrar födda utomlands - 85,7 %
    • Invandrat till Sverige före skolstart - 86,6 %
    • Invandrat till Sverige efter skolstart* - 52,0 %
    • Nyinvandrad de senaste fyra åren - 27,8 %
    • Totalt - 87,6 %

    * Även nyinvandrade elever ingår i gruppen

    Kraven på att få högsta betyg i matematik verkar ha förändrats grovt, 10,7 % av eleverna fick betyg A och förra året fick 13,7 procent MVG i slutbetyg. Vad beror detta på? Jag tror inte på ett så grovt kunskapstapp utan misstänker snarare att kraven har ökat. Skulle gärna få uppföljning på varför det är så här.

    Det jag blir så bekymrad över efter att ha läst siffrorna är att endast 52 % av barnen som invandrat till Sverige efter skolstart har gymnasiebehörighet när de går ut högstadiet. Här måste till mer resurser, vi kan inte låta barn komma hit och sen inte ge dem de förutsättningar de behöver för att kunna skaffa sig en utbildning och senare få ett jobb och på sikt komma in i samhället. Det måste satsas mer på läxhjälp, extraundervisning, sommarskola och till och med helgskola om det är det som behövs. Det är ingen slumpa att hälften av Mattecentrums besökare har rötterna i andra länder och att 16% av alla våra elever i Stockholm pratar somaliska med sina föräldrar. Barnen och ungdomarna vet om att de behöver ökat stöd. De som inte verkar veta det är vi vuxna.

    Med Mattecentrum får kidsen kontakt med personer som har gått igenom svenska utbildningssystemet till högsta nivå, personer som efter ett tag träder in i ett informellt mentorskap. De får en vettig fritidssysselsättning, våra elever får även en högre studiemotivation och de får träffa människor från andra delar av samhället på en neutral mark.... och ja just det... de får även en kraftig ökad kunskap i matematik och ett ökat intresse för ämnet.

    /Johan Wendt, grundare och ordförande för Mattecentrum

  • Mattecentrum växter så det knakar!

    Nyhet

    Det händer mycket bland räknestugsfronten just nu. I förra veckan startade vi upp i Ludvika, vilket bland annat SVT uppmärksammade. Fler städer är på gång. Nu finns det räknestugor på 23 orter!

    Räknestugorna på de befintliga orterna blir fler också. Nu är de över 60 till antalet. Nya räknestugor den här veckan:

    Rosengård, Malmö
    Apelgårdsskolan (sal C117)
    Torsdagar, kl 17-19

    Linköping
    Birgittaskolan (sal E425)
    Tisdagar kl 16-18

    Du hittar din närmsta räknestuga här.

    Hjärtligt välkommen!

     

    Ps. Snart släpps den nya Matteboken.se. Den är superhäftig, vi är så taggade!

  • Heja Stefan, välkommen Fredrik!

    Nyhet

    Igår hade vi celebert besök på Ärvingeskolan i Kista. 26 elever pluggade matte med 5 volontärer... och med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Jättekul tyckte både vi och kidsen. Nu håller vi tummarna för att Fredrik Reinfeldt också vill hälsa på oss!

     

  • Läkar/Handels-fällan

    Blogginlägg

    Nu är det 16 år (shit vad snabbt det har gått) sedan jag 1997 stegade in på LTH och påbörjade min utbildning till civilingenjör. 4,5 år senare så stegade jag ut och var klar. Fortfarande visste jag inte vad jag ville bli. Min utbildning var absolut inget aktivt val, det var ett fullständigt passivt val. Jag hade haft lätt för matte och fysik under gymnasietiden och det i kombination med att jag alltid hemifrån hade hört att jag skulle bli ingenjör gjorde att så blev det. Jag visste inte vilka jobb jag skulle kunna få, jag visste inte vad utbildningen skulle innehålla. På den tiden brydde jag mig heller inte, jag ville bara flytta till Lund och ta del av studentlivet.

    Jag ångrar inte min utbildning. Som civilingenjör har jag blivit expert i problemlösning och att inhämta och analysera ny information. Ingenjörer kan nästan jobba med vad som helst. Nästan. Jag ångrar alltså inte min utbildning men idag hade jag valt något annat… tror jag. Kanske inte. Jag hade nog valt en annan civilingenjörsinriktning. Hade jag känt till Berghs school of communication hade jag kanske läst där… om jag hade vågat…. om jag hade vetat, vetat vad jag faktiskt ville göra när jag blir stor. Jag vet inte idag vad jag vill göra när jag blir stor, kanske jobba med kommunikation? Det tycker jag ju är roligt och det är jag ju duktig på. Samtidigt så älskar jag att lösa problem ju och det är jag expert på i och med min ingenjörsutbildning.

    Idag pratade jag med en före detta elev från Mattecentrum. En elev som jag verkligen älskar och ser som min lillasyster. Jag blev konfunderad över en sak, tidigare har hon kommit in på läkarprogrammet… jag tänkte spontant att det inte passade henne då hon är så kreativ och så extremt utåtriktad och inte känns som en person som ska ha ett så uppstolpat yrke som jag tycker att läkaryrket är… samtidigt tror jag på att alla människor ska få följa sina drömmar utan att äldre som gjort en massa misstag ska försöka hindra nästa generation från att få göra sina. Planen var att hon skulle börja nästa år.

    Idag fick jag höra att nu hade hon tänkt om. Handelshögskolan it is istället. Bättre tänker jag och hurrar och hejar på henne. Hejat och hurrat hade jag i och för sig gjort vad hon än hade valt. Det kommer att gå bra för henne vad hon än väljer att göra i livet. Hon är duktig, ambitiös, varm och snäll. Då går det bra. Nästan alltid.

    Samtidigt så är det ett så klassiskt val. Läkare eller Handels. Vad ska hen välja? Hen har toppbetyg så hen kan komma in på båda. Då måste hen ju in på något av det. Annars är ju betygen bortkastade. All svett, alla tårar och alla timmar förgäves?

    Jag önskar, hoppas och vill att alla som läser till läkare eller ekonom på Handels gör det för att det är exakt det de vill och inte för att de kan. Samtidigt så träffar jag SÅ många ungdomar som bara ser de två alternativen. Varför? Utbildningarna och vad det leder till har ju bara två saker gemensamt. De kräver höga betyg och man får en fet lön efteråt.
    Gör alla som sitter fast i läkar/handels-fällan verkligen ett aktivt val eller är det ett passivt val? Har de verkligen fler alternativ att välja mellan eller är de bara dessa två att välja på – bara för att de kan?

    En tjej jag kände under Lundatiden hade dessa betyg, hon hade maximalt i allt. Hon fick stipendium till att börja plugga på Harvard och hon kunde bli top dog på både läkarutbildningen och på Handels. Det blev aldrig så. Hon älskade Indiana Jones och läste istället till arkeolog. Senast jag hörde från henne typ 1999 var hon på väg till en utgrävning i Grekland. Aktivt val? Jajemensan. Jag var jätteavundsjuk för att hon visste vad hon ville bli.

    En snubbe som jag kände under samma tid drömde alltid om att han skulle bli pilot. Hans föräldrar förväntade sig något annat. Efter ett par år i yrkeslivet så lämnade han och läste till pilot. Idag jobbar han som det.

    Mitt råd till alla unga och äldre som ska påbörja sin utbildning är välj själva. Inte vad samhället, betygen eller familjen förväntar sig. Välj efter att göra något som ni tycker är spännande, något som ni får ett jobb inom och något som ni vill jobba inom. Känn inte att ni måste läsa något för att ni kan det.

    Kom ihåg att om det inte blir rätt så är det inte hela världen. Bara att välja om. Det är ok. Det löser sig.

    /Johan Wendt, grundare och ordförande på Mattecentrum

  • Nya styrelsemedlemmar

    Nyhet

    Idag har vi äran att få styrelsen på besök på kontoret, det är nämligen dags för första styrelsemötet sedan sommaren. Vi ser fram emot ett spännande och framgångsrikt möte. De senaste tillskotten till styrelsen är:

    Seher Yilmaz

    Seher Yilmaz har tidigare varit ordförande för Sveriges Elevkårer och LSU – Sveriges ungdomsorganisationer. Idag jobbar hon som konsult inom public affairs.

    Katarina Stensson

    Katarina Stensson är snart färdig Civilingenjör i Teknisk fysik, och driver organisationen Womengineer för att inspirera fler tjejer att välja ingenjörsyrket.

    Emma Knaggård Wendt

    Emma Knaggård Wendt, Entreprenör och tidigare styrelseordförande för nätverket YEoS. Har din bakgrund och utbildning inom kommunikationsvetenskap. Kommer tidigare från organisationen Ung Företagsamhet.

Mattecentrum Chat
Mattecentrum Mattecentrum

Hej där! 👋
Hur kan jag hjälpa dig?

Fråga mig gärna om räknestugornas öppettider, hur du kan få hjälp med matten, hur du blir volontär – eller något annat du undrar över!

Mattecentrum Mattecentrum