Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Artificiell Intelligens - Mattecentrum Stockholm VT2019

  Blogginlägg

  Artificiell Intelligens - hur fungerar det matematiskt och vilka tekniska utmaningar står vi inför? AI-inspirationskväll med Mattecentrum och Stockholm AI

  Varje termin bjuder Mattecentrums lokala medlemsförening i Stockholm in alla sina volontärer i Stockholm med omnejd på en volontärsaktivitet.

  I år bjöds Carl Samuelsson in från Stockholm AI för att hålla en föreläsning. Stockholm AI är en ideell förening som verkar för att föra samman entusiaster och praktiserande AI-användare från industri och akademi. Carl är sekreterare och styrelseledamot i föreningen, samt masterstudent inom matematisk statistik. Aktiviteten gjordes i samarbete med Sensus studieförbund i deras trevliga lokal på Torkel Knutssonsgatan 39.

  I år bjöd vi på libanesiska smårätter från Beirut Café innan vi fick höra en mycket intressant presentation om AI med påföljande livlig diskussion.  

  Så här såg programmet ut:

  • Mat + mingel 18-18:45
  • Presentation "Artificiell Intelligens - hur fungerar det matematiskt och vilka tekniska     utmaningar står vi inför?"+ frågor 18:45-19:30
  • Mingel + enklare förberedda diskussionsfrågor 19:30 - 20:15
  • Avslut med en stor applåd från nöjda volontärer
 • Mattecentrum får hjälp av Amazon Web Services med att ge fler stöd i matematik

  Blogginlägg


   

  Molntjänstföretaget Amazon Web Services (AWS) blir Guldsponsor till den ideella föreningen Mattecentrum så att fler barn och unga kan få stöd med gratis läxhjälp i matematik.

  Varje vecka får tusentals elever möjligheten att få hjälp med matematik genom Mattecentrum, både via återkommande räknestugor landet runt och med hjälp av de digitala verktyg som Mattecentrum erbjuder. Tack vare stödet får eleverna möjlighet att bättra på sina kunskaper – och en möjlighet att upptäcka att matematik inte behöver vara krångligt, utan kan vara både intressant och roligt. Stödet är helt gratis för eleverna och bidrag från näringslivet är nödvändiga för att fortsätta driva och utveckla verksamheten. Det nya samarbetsavtalet mellan Mattecentrum och AWS gäller under ett år och hjälper Mattecentrum att fortsätta sitt viktiga arbete som hela Sverige vinner på.

  ”Vi är oerhört glada och stolta över att AWS har valt att gå in och stödja Mattecentrum som guldsponsor. Mattecentrum har ambitionen att öka den digitala och språkliga tillgängligheten samt att kunna erbjuda stöd i både programmering och teknik. AWS är med sitt tydliga sociala engagemang, verksamhet och kompetens inom STEM-områdena en perfekt partner för oss. Nu kan vi hjälpa betydligt fler elever och inspirera till yrkesval där matematik är nyckeln till framgång,” säger Karolina Lisslö, Generalsekreterare på Mattecentrum.

  AWS stöd till organisationer såsom Mattecentrum ska alltid nå djupare än ett rent ekonomiskt bidrag, och möjliggöra för engagemang i de samhällen där AWS är aktiva. I samarbetet med Mattecentrum kommer AWS även att ställa upp med volontärer bland sina medarbetare som direkt kan öka sin kontakt och positiva påverkan där de arbetar och bor. AWS anställda har flera olika modersmål och kan med den unika kompetensen hjälpa Mattecentrum att bedriva sina mattestugor på elevernas modersmål. Det hjälper fler att snabbt utveckla sina mattekunskaper.

  ”Flera av tidernas mest framstående matematiker och vetenskapsmän härstammar från Sverige, och vi är stolta över att bidra till att fostra nästa generations akademiska stjärnor genom vårt stöd till Mattecentrum”, säger Guido Bartels, Nordenchef på AWS. ”I en värld som drivs framåt av data är det viktigare än någonsin att känna sig trygg och bekväm med siffror, och vi på AWS i Sverige ser fram emot att bidra till Mattecentrums fantastiska arbete med att göra ämnet roligt och lättillgängligt. Vi på AWS i Norden har en diversifierad bakgrund, vi är från olika länder och vi talar olika språk. Genom vårt ideella arbete kommer vi att ge barn möjlighet att studera matematik genom Mattecentrum på olika språk, och vi ser fram emot ett långvarigt samarbete med dem.”

  Kontaktperson:
  Karolina Lisslö, generalsekreterare Mattecentrum. karolina@mattecentrum.se, 076-810 11 20


  Mattecentrum är en ideell förening som sedan 2008 erbjuder gratis hjälp i matematik till elever i Sverige. Mattecentrum driver 116 räknestugor i veckan i 36 städer från Malmö i söder till Kiruna i norr samt de webbaserade studieverktygen www.matteboken.se, www.pluggakuten.se, www.formelsamlingen.se och www.mathplanet.com. Mattecentrum verkar på att öka kunskaper i och intresset för STEM-ämnen i Sverige. Mattecentrums Guldsponsorer är ABB och NCC samt Amazon Web Services. Läs mer på www.mattecentrum.se

  Om Amazon Web Services

  I över 12 år har Amazon Web Services varit världens mest omfattande och allmänt antagna molnplattform. AWS erbjuder över 165 fullt utrustade tjänster för databearbetning, lagring, databaser, nätverk, analys, maskininlärning och artificiell intelligens (AI), sakernas internet (IoT), mobil, säkerhet, hybrid, virtuell och Augmented Reality (VR och ar), media och programutveckling, distribution och hantering från 60 tillgänglighetszoner (AZS) inom 20 geografiska regioner runt om i världen, som spänner över USA, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Irland, Japan, Korea, Singapore, Storbritannien och Sverige. AWS-tjänster är betrodda av miljontals aktiva kunder runt om i världen, bland annat de snabbast växande startup-företagen, de största företagen och ledande myndigheter – för att driva sin infrastruktur, göra dem mer flexibla och sänka kostnaderna. Om du vill veta mer om AWS går du till https://aws.amazon.com.

 • 14 Mattekonvent som gjorde succé!

  Blogginlägg

  Våren 2019 genomförde vi på Mattecentrum 14 Mattekonvent runt om i landet. Från Luleå i norr till Malmö i söder mötte vi över 1 500 elever. Vi är otroligt stolta över våra volontärer som gjorde detta möjligt och glada för det stöd vi fått från våra sponsorer ABB, Teknikföretagen och NCC.

  Från Mattkonventet i Stockholm

  Från Mattkonventet i Stockholm

  Mattekonventen är ett stöd för elever i sina förberedelser inför de nationella proven i matematik. Likt tidigare år märker vi både på uppslutningen och från utvärderingarna att Mattekonventen är att ett bra stöd och gör elever mer säkra inför de nationella proven de ska skriva. Vi har under våren jobbat med en mängd skolor för att sprida information om Mattkonventen och vi är extra glada för att det är många skolor som valde att genomföra Mattekonventen tillsammans med oss.

  Från Mattekonventet i Västerås

  "Glad, lite trött, och framförallt som att jag gjort nytta." - volontär Stockholm

  "Glädje, det var så roligt att hjälpa eleverna!" - volontär Uppsala

  "Mattecentrum fyller en stor funktion" - volontär Linköping

  Svarade några volontärer på frågan om vad känslan efter Mattekonventet var.

  Från Mattekonventet i Göteborg

  Stort tack till alla som gjorde Mattekonventen möjliga att genomförbara, och stort lycka till säger vi  på Mattecentrum till alla elever som skriver sina nationella prov i matematik! 

  Är du nyfiken på om ett Mattekonvent kan arrangeras i din stad? Eller vill vara med och sponsra så att fler Mattekonvent kan bli av?  Hör av dig till info@mattecentrum.se så kan vi prata mer! 

 • Mattecentrum deltog på Hack for Sweden 2019

  Blogginlägg

  Vilka intensiva, roliga och samverkande dagar! Mellan den 4-6 april fanns Mattecentrum bland de 500 hackarna ute på Stockholmsmässan för att tävla i vilket team som kan skapa de mest samhällsnyttiga lösningarna med hjälp av öppna data. Hack for Sweden 2019 hade fokus på de områden som anses vara mest datamogna, det vill säga de områden där det finns mest tillgänglig eller potentiella data – Hälsa, Trafik, Miljö, Näringsliv, Arbetsmarknad, Forskning och utbildning.


  Föga förvånande valde team mattecentrum kategorin ”utbildning” där föreningens team fick förstärkning av TCS (TATA consultancy Services) superprogramerare Dhruv Shah, och Ulf Swedin från Hantverksdata AB. Dhruv’s medverkan i #teammattecentrum sponsrades av TCS och gav teamet en riktig intensivkurs i digitalt systemiskt tänkande.

  Tre dagars intensivfokus i Design thinking, Ideathon, och prototyp-bygge resulterade i att vår produkt, appen ZigmaCreativity, kunde visas upp inför en jury betående av Magnus Enzell, Ämnesråd Regeringskansliet, Finansdepartementet, med team.

  Appen ZigmaCreativity bygger på ett framtaget kreativitetsindex baserat på problemlösningsförmåga och intresse som kan vägleda elever inför sina gymnasie -och högskoleutbildningar genom att matchas mot olika yrkesinrikningar. Öppen data som användes var bl a från Arbetsförmedlingen, egen open source data som samlades in under dagarna i social media, samt från OECDs ”Global creativity Index”.

  ”En av de mest fantastiska erfarenheterna från dessa dagar är att inse hur fort en arbetsprocess kan ta form från ett ingenting till en färdig prototype på mindre än tre dygn”, säger Rebecka Wigsén, senior projektledare på Mattecentrum. Hon får medhåll av Sideeg Hassan, regionsansvarig Stockholm, som beskriver dagarna som lärorika, roliga och fulla med positiv energi -och skaparglädje.

  Efter pitchen inför juryn försökte Dhruv Shah, superhacker TCS, och Kajsa Modin,  ansvarig för Mattecentrums Digitala verktyg, att sammanfatta hacket:

  Nej, tyvärr vann vi inte vår kategori. Det gjorde istället Student T-fest med motiveringen:

  “Student T-fest addresses the next big challenge in the information-age, to sort, curate and package large amounts of information and present it in a easy and accessible way. It has a very broad application potential: from citizens evaluating news to changing educational methods to professionals doing secondary research.”

  Grattis till Student T-fest! Men lika glada är vi för det - vi känner oss som vinnare! Berikade med fler erfarenheter, tankar och bekantskaper fortsätter vår kamp att stärka Sveriges barn och unga i sin matematiska resa. Och en sak är säker: Nästa år finns vi på plats igen, med nya samhällsförbättrande lösningar på samhällsutmaningar. ”Det kan ni räkna med”, säger Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö.

 • Nya teorifilmer från Onlineakademin!

  Blogginlägg

  Samarbetet mellan Mattecentrum och Onlineakademin fortsätter!

  Onlineakademin är en ideell förening vars syfte är att utveckla, tillhandahålla och distribuera gratis utbildningsmaterial för allmänheten. Tillsammans ger vi elever nya vägar till förståelse och kunskap inom matematik.

  Förra året fick Matteboken.se förstärkning av teorifilmer från Onlineakademin för grundskolan. Filmerna finns i anslutning till teoriavsnitten och de är ett komplement till teoritexten, övningsexemplen och resterande filmer. Onlineakademins filmer är väldigt populära på Matteboken.se och sedan samarbetet startats sammanlagt visats över 1.000.000 gånger!

  Elever över hela landet tittar på våra videor och nu har dessa visats över en miljon gånger. Det är tydligt att denna typen av utbildningsverktyg efterfrågas och vi kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Mattecentrum för att hjälpa Sveriges ungdomar att lära sig matematik! Säger, Patrik Tran, ordförande Onlineakademin.

  I år fortsätter samarbetet och Matteboken.se kommer få fler filmer för högstadiet. Inför de nationella proven i matematik släpper ett heltäckande material för Åk 9.

  Att få fortsätta leverera högkvalitativt material inspelade av lärare i form av videoformat är superkul. Samarbetet bygger på två starka ideella krafter, och tillsammans kan vi verkligen hjälpa våra unga att nå sina mål, säger, Kajsa Modin, ansvarig för Mattecentrums digitala verktyg.

  Läraren som har spelat in teorifilmerna heter Adam och han presenterar sig i filmen nedan.

  Se det nya materialet på Matteboken.se

  Besök Onlineakademin.se