Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Fler teorifilmer från Onlineakademin på Matteboken.se!

  Nyhet

  Samarbetet mellan Mattecentrum och Onlineakademin fortsätter!

  Onlineakademin är en ideell förening vars syfte är att utveckla, tillhandahålla och distribuera gratis utbildningsmaterial för allmänheten. Tillsammans ger vi elever nya vägar till förståelse och kunskap inom matematik.

  Förra året fick Matteboken.se förstärkning av teorifilmer från Onlineakademin för gymnasiematematiken. Filmerna finns i anslutning till teoriavsnitten och de är ett komplement till teoritexten, övningsexemplen och resterande filmer. Onlineakademins filmer är väldigt populära på Matteboken.se och sedan september förra året har de sammanlagt visats över 232 200 gånger!

  – Det är väldigt kul att samarbetet med Mattecentrum går bra! Visningsstatistiken i kombination med den feedback vi har fått från användarna är tydliga indikationer på att vårt koncept med videor fungerar, och att det hjälper många ungdomar att knäcka mattekoden. Extra roligt är att en av Sverige bästa lärare tror hårt på vårt koncept och att han nu skall vara med och lyfta Onlineakademin till nästa nivå, säger, Patrik Tran, ordförande Onlineakademin

   

  I år fortsätter samarbetet och Matteboken.se kommer få fler filmer för grundskolematematiken. Extra kul är att producenten bakom filmerna är Anders Enström, förstelärare i matematik som har blivit utsedd till årets pedagog i Huddinge Kommun 2014 och blivit nominerad till guldäpplet 2016. Till en början finns nya filmer för årskurs 9 och efter sommaren kommer vi lägga ut filmer för årskurs 8 ända ner till årskurs 4.

  – Jag tror stenhårt på konceptet med videor. Jag har använt detta konceptet i min undervisning tidigare och jag vet att fungerar strålande. Genom att samarbeta med Onlineakademin och Mattecentrum kan vi skala upp videokonceptet och göra det tillgängligt för hela Sverige. Det är det som gör vårt samarbete spännande och kraftfullt! Säger, Anders Enström, förstelärare i matematik

  Se det nya materialet på Matteboken.se

  Besök Onlineakademin.se

 • Digital mattebok på arabiska för gymnasieelever

  Nyhet

  Pressmeddelande

  Idag släpps den första gymnasiekursen på den arabiska versionen av Matteboken.se. Förhoppningen är att översättningen ska underlätta för elever med arabiska som modersmål att utveckla sina matematikkunskaper. 

 • "Release the math in you"

  Blogginlägg

  Wafaa går tredje året på NTI Gymnasiet i Luleå och deltog under förra årets Mattekonvent i Luleå. Hon deltog även i tävlingen som gick ut på att skriva en slogan till 2017 års konvent, och vann tävlingen med bidraget ”Realese the math in you”.

  Hej Wafaa, grattis till vinsten från förra årets Mattekonvent! Du kom skrev sloganen ”Realese the math in you”, hur kom du på den?
  Jättekul att jag vann! Jag tänkte att jag skulle komma på något roligt. Matte kan ju vara lite knepigt ibland, men släpper man lös sina tankar och tänker utanför boxen så hittar man en lösning. 

  Fick mattekonventet dig att släppa lös matten i dig?
  Ja absolut, det var ett superkul konvent och man fick jättebra hjälp av Mattecentrums volontärer. Att träna på tidigare nationella prov är en bra övning inför det riktiga provet och det var jättekul. 

  Vad tyckte du om förra årets konvent? 
  Jag har gått på konventen sen jag började i ettan på gymnasiet, nu går jag i trean och ska självklart gå i år igen. Mattekonventen gör att jag känner mig mycket bättre förberedd och var inte lika nervös vid det riktiga provtillfället. 

  Vad var det som var bra?
  Att träna på tidigare nationella prov och få hjälp av volontärerna, de är nästan som kompisar som vill hjälpa en och det stödet är väldigt skönt att ha. Att ha tränat på gamla prov gör att jag kände mig mindre rädd för att skriva det riktiga provet. Jag ser fram emot samma känsla i år.

   
  Mattecentrum använder Wafaas slogan ”Realese the math in you” när vi anordnar årets nio Mattekonvent under maj inför de nationella provet i matematik.

  Läs mer och anmäl dig till Mattekonventen här

 • Mattecentrum hjälper dig inför högskoleprovet!

  Nyhet

  undefined

  Den 1 april är det dags för vårens högskoleprovstillfälle. Det är därmed hög tid för alla som har anmält sig att göra de sista förberedelserna inför provet. För många känns de kvantitativa provpassen - ”mattedelarna” - särskilt svåra. Här kommer därför konkreta tips på hur du kan gå till väga när du förbereder dig. Håll till godo!

  Inför provet:

  • Lös många äldre prov. Du hittar prov att ladda ner på till exempel Matteboken.se. Då får du förståelse för vilken typ av frågor som brukar dyka upp på proven.
  • Kategorisera frågorna i vilket område de hör hemma. När du vet vilka kategorierna är, kan du skapa en överblick över vilka metoder som används inom de olika kategorierna. 
  • Ta reda på olika ”knep” vid metodlösningar som behövs, exempelvis vilken konstantterm visar om en andragradskurva är en max- eller minpunkt. Knepen döljer sig bakom frågorna och det är bra att kunna urskilja dem snabbt. De flesta frågor kräver inte uträkningar, utan det är just de små knepen och genvägarna i frågeformuleringen eller svarsalternativen som leder dig till rätt svar.
  • Skriv ner de metoder som du stöter på och deras knep när du pluggar. Plugga gärna på din lista och ha den som din egna ”formelsamling”.
  • Läs ALLTID igenom svarsalternativen efter att du läst igenom frågan. Svarsalternativen ger mer ledtrådar än man anar och ofta går det att utesluta flera svarsalternativ direkt.
  • När du löst en fråga, gå inte vidare direkt utan gå igenom metoden igen så att du vet att du verkligen förstår den. På högskoleprovet är det inte bara ens kunskap som räknas, utan även hur snabb du är att använda den! Är du säker på en metod kan du snabbare tillämpa den.
  • När du övar på gamla prov, variera mellan att gå igenom proven långsamt och noggrant och verkligen tänka och att speeda igenom med en timer satt för att både öva på matten och på tidspressen.
  • Repetera så mycket matematik du hinner. Börja till exempel med att gå igenom Matte 1 på Matteboken.se och gör övningsuppgifterna till avsnitten där.

  Under provet

  • Tiden är knapp - stanna inte för länge på frågor som känns för kluriga. Chansa och gör en markering så du kan komma tillbaka till frågan efter att du är klar med allt annat.
  • Om det du gör känns för krångligt och tar för mycket tid kan du ha fel tillvägagångssätt. Uppgifterna är designade så att de ska gå snabbt att få fram ett svar.

  Så här kan du få hjälp av Mattecentrum med dina förberedelser

   

  Lycka till med förberedelserna inför högskoleprovet!

 • Matematik, bin och schampokakor

  Blogginlägg

  undefined

  Lush i Luleå har hållit en heldag för att stötta Mattecentrum! Under hela dagen lät de intäkterna från sin produktlinje Charity pot gå direkt till Mattecentrum och alla kunder som kom in i affären fick info om våra räknestugor i Luleå, samt en liten folder där vi från Mattecentrum berättade om några roliga och intressanta matte-kopplingar i Lushs sortiment.

  undefined

  Stort tack till Lush för ert stöd och stort tack till Alexandra, Johannes, Jenny och Stina i butiken! Er proffsighet och ert engagemang gjorde detta till en toppendag för Mattecentrum!

  Kolla in Lush i Luleås hemsida