Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Träffa en volontär i våra Digitala Räknestugor på Pluggakuten!

  Blogginlägg

  Joina en Digital Räknestuga på Pluggakuten.se! 

  Hitta nästa lediga tid på här!

  Möt en av Mattecentrums volontärer i en one-to-one session digitalt! Fungerar som våra fysiska räknestugor, den enda skillnaden är att mötet sker i ett video-möte!

  Allt som krävs för att ta del av våra digitala räknestugor är att du blir medlem- det är gratis. Nyfiken på att veta mer hur det funkar- klicka här!

 • Inför världens största mattelektion i VR!

  Blogginlägg

  Coronapandemin har gett digitala lösningar ett uppsving. Nyligen testade Mattecentrum att hålla en lektion i matematik med VR-glasögon.

  – Det är lite som när datorerna kom – det är ett nytt sätt att tänka och det ger helt nya möjligheter, säger robotutvecklaren Fredrik Löfgren som höll lektionen.

  SVT rapporterar om det här!

 • Räknestugor stängda tillsvidare!

  Nyhet

  Med anledning av corona och covid-19 följer vi Folkhälsomyndighetens råd och fortsätter hålla våra fysiska räknestugor stängda tillsvidare!

  Vi välkomnar er istället att få hjälp på Pluggakuten!

 • Mattecentrums räknestugor stänger med anledning av Coronaviruset!

  Nyhet

  Mattecentrum stänger läxhjälp under mars månad med anledning av Coronaviruset och hänvisar istället till Pluggakuten.se.

  Med anledning av utbrottet av coronaviruset och covid-19 kommer Mattecentrum sina lokalföreningar att pausa de ca 120 räknestugor som ger mattestöd runt om i landet under hela mars månad. För alla elever som behöver hjälp med sina studier hänvisas till gratistjänsten Pluggakuten.se istället.

  Beslutet är baserat enligt försiktighetsprincipen och med eleverna i fokus. Mattecentrum avråder även sina medarbetare och volontärer resor till riskområden annonserat av UD. Mattecentrum uppmanar de som planerar resor att hålla sig uppdaterade, eftersom läget snabbt kan förändras. I bedömningar om resor ska genomföras eller ej är det viktigt att väga in andra faktorer än smittorisk.

  Inplanerade räknestugetillfällen

  Mattecentrum har ingen fortsatt verksamhet i räknestugorna från och med 12 mars – 31 mars tillsvidare. Istället hänvisas elever till Pluggakuten.se för hjälp med sina uppgifter. Även volontärer uppmuntras till den digitala verksamheten då trycket på digital hjälp väntas ökas, och ombedes att registrera sig på Pluggakuten och kontakta oss via pluggakuten@mattecentrum.se för att få Mattecentrum volontär titel.

  Undvik smitta och att sprida smitta

  För att undvika att bli smittad och att smitta andra:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant och med tvål och varmt vatten före måltid, mathantering och efter toalettbesök. Finns inte möjlighet till handtvätt kan handsprit vara ett alternativ.  Så här tvättar du händerna.
  • Undvik att röra vid ansiktet med otvättade händer.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
  • Stanna hemma vid sjukdom.

  Sjukdomssymtom

  Om du har frågor om nya Coronaviruset och sjukdomen Covid-19 ska du i första hand ringa nationella informationsnumret  113 13.

  Var uppmärksam på influensaliknande symtom och/eller luftvägsbesvär och vid besvär ringa vården genom sjukvårdsupplysningen1177. Detsamma gäller om du kommit i kontakt med person som smittats av det nya coronaviruset.

  Hur ska jag tänka och agera som projektledare hos Mattecentrum?

  • Prata öppet med alla medarbetare om vad som händer för att inte skapa oro. Hänvisa gärna till Krisinformation.se.
  • Följ utvecklingen av händelserna på Krisinformation.se  och informera löpande.
  • Kontakta kansliet om du är osäker eller behöver stöd i din kommunikation eller bedömning.
  • Om det finns misstanke om att en medarbetare är smittbärare av coronavirus ska den sjukanmäla sig enligt normala rutiner.
  • Är du sjuk sedan tidigare så önskar vi att ingen kollega/volontär utsätter sig för onödig fara genom att mötas i större gruppsamlingar. Stanna hellre hemma och ge matte-tips på Pluggakuten.se.

  Vad händer om någon blivit smittat?

  Du som projektledare/kollega ska beordra volontären/kollega att sjukskriva sig. Eftersom smittan klassas som allmänfarlig, samhällsfarlig och anmälningspliktig så är medarbetaren skyldig att uppsöka läkarvård.

  Vi uppmanar er att hålla er informera via nedanstående webbsidor:

  Från Krisinformation.se

  Om du har frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du i första hand ringa nationella informationsnumret  113 13.  På  Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du svar på de vanligaste frågorna.

  Ring 1177  om du har feber, hosta eller andningsbesvär och något av följande stämmer in på dig:

  • Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea, norra Italien och delstaten Tyrolen i Österrike.
  • Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

  Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du har varit i ett område där personer har blivit sjuka av coronaviruset. Läs mer om hur och när du bör kontakta vården hos  1177 Vårdguiden.

  Har du frågor?

  Vänligen kontakta Mattecentrums generalsekreterare

  Karolina Lisslö

  karolina@mattecentrum.se

  karolina.lisslo@mattecentrum.se

 • COVID-19

  Nyhet

  Mattecentrums kansli i Stockholm bevakar situationen rörande coronaviruset (COVID-19) och har beslutat att ta följande åtgärder och förebyggande rekommendationer för Mattecentrums räkne/mattestugor i landet:

  Om du har varit i någon/några av de regioner/länder som har klassats som ett högriskområde, så uppmanar vi våra medlemmar, elever och volontärer att undvika våra räknetillfällen.

  Vi hänvisar istället till vår digitala tjänst Pluggakuten.se där ni kan ställa era frågor samt få hjälp med frågeställningar dygnet runt.

  Här hittar du mer info om hur ska vi tänka inför planerade räknestugor och andra möten!

  Med vanliga hälsningar,
  Karolina Lisslö Gylfe
  Generalsekreterare Mattecentrum