Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

 • Vi synar en myt i #Beppematik

  Nyhet

  Vi går igenom ett smart sätt att lösa textuppgifter i veckans #Beppematik: Matteakuten - Singapore Style! Funkar lika bra på fritids, i klassrummet eller hemma.

  På Matteboken.se kan du ladda ner en lärarhandledning. Filma och fota när ni gör övningen och hashtagga med #Beppematik i sociala medier.

  Läs mer om #Beppematik 

 • Möt Cong Vo - Inledningstalare på konventet i Göteborg

  Nyhet  Cong Vo, eller King Cong som hans elever kallar honom, kommer inledningstala i Göteborg. Cong Vo är matematiklärare och har medverkat i Talang med sin sifferlåt som han självklart kommer framföra under konventet.

  Din mattesång blev väldigt uppskattad, hur kom du att tänka på att göra en låt av matematik?
  Jag hör ofta att matematik är ett svårt ämne som inte är så roligt. Jag vill göra ämnet till någonting roligt och samtidigt lära ut matematik till elever. Jag gillar att sjunga karaoke och tänkte att det kunde vara en spännande idé att kombinera matematik och musik.

  Vad kan man göra för att matematik ska kännas roligare?
  Om du inte tycker om matte kan man gör det roligare genom att relatera matematiska begrepp till saker eller aktiviteter du gillar. Till exempel kan du undersöka priset av kexchoklad i olika butiker och sen välja var klassen ska köpa chokladen till fredagsmyset. På så sätt kan du lära dig många matematiska begrepp som exempelvis jämförelse i kilopris, procentuell skillnad och huvudräkning. Till mina elever brukar jag också visa mattemagi och matematiska spel, det kan hjälpa till att stimulera hjärnan.

  Vad kan eleverna förvänta sig av dig under konventet i Göteborg?
  Eleverna kan förvänta sig lite musik och lite magi med mattetema! Jag hoppas att eleverna kommer att få bra energi för att orka plugga hela kvällen. Efter inledningstalet kommer jag även hjälpa eleverna som volontär.

  Varför tycker du att eleverna ska komma på ett mattekonvent?
  På konventen kan eleverna få gratis hjälp och byta kunskaper och erfarenheter med elever från andra skolor. Att sitta och plugga ensam är nödvändigt men ibland är det jobbigt. Man kan fastna på en uppgift och behöva nya idéer. Man kan dessutom passa på att umgås med vänner eller träffa nya vänner för att minska stressen inför nationella provet.

  Vad är ditt bästa tips för elever som ska skriva nationella proven?
  1. Skriv så tydlig ni kan. Skriv inte två beräkningar på samma rad, utan visa gärna beräkningarna på olika rader.

  2. När ni har en problemlösning (en uppgift med massa text), skriv alltid vad variablerna betyder, alltså till exempel: vad är x och vad är y.

  3. Om ni inte kan lösa uppgiften, försök alltid att skriva en formel eller ställa upp en ekvation som ni tror är en bra början.

  Här kan du läsa mer om konventen och anmäla dig.

 • Matteakuten - Singapore Style i #Beppematik

  Nyhet

  Vi går igenom ett smart sätt att lösa textuppgifter i veckans #Beppematik: Matteakuten - Singapore Style! Funkar lika bra på fritids, i klassrummet eller hemma.

  På Matteboken.se kan du ladda ner en lärarhandledning. Filma och fota när ni gör övningen och hashtagga med #Beppematik i sociala medier.

  Läs mer om #Beppematik 

 • Sök tjänsten som medlemsvärvare

  Ledig tjänst

  Mattecentrum söker medlemsvärvare! 

  Mattecentrum är en ideell förening som grundades 2008 som en motkraft till sjunkande matematikkunskaper i Sverige. Mattecentrum verkar för att varje elev erbjuds gratis matematikstöd där tillgänglighet och individ är i fokus. Målet är att lyfta matematikens möjligheter i samhället och samtidigt motivera och inspirera till kunskap på ett lustfyllt sätt. All Mattecentrums verksamhet är gratis att ta del av för våra elever.

  Mattecentrums främsta målgrupp är ungdomar i högstadie- och gymnasieålder som läser matematik. För att öka kännedomen om vår verksamhet och bredda vår medlemsbas i vår målgrupp söker vi nu personer som vill jobba med medlemsvärvning på skolor tillsammans med oss! Uppdragets omfattning är flexibelt, men vi ser gärna att du kan arbeta minst två fyratimmarspass i månaden. Då vi i första hand medlemsvärvar under skoltid kommer arbetstiden vara förlagd dagtid på vardagar, men vi kan anpassa schemaläggningen efter dina förutsättningar. Uppdraget kommer finnas tillgängligt på flera orter, se vilka under "Om tjänsten".

  Vi söker dig som är utåtriktad, gillar att bygga relationer till unga människor och inte är rädd för att ta första kontakten. Du behöver inte vara något mattesnille, men vi vill att du har ett engagemang för allas rätt till likvärdig utbildning och känner dig bekväm med att argumentera för det. Tidigare erfarenhet av medlemsvärvning eller engagemang i Mattecentrum är meriterande men inget krav.

  Om tjänsten

  Anställningsform: Timanställning

  Arbetsort: Göteborg, Jönköping, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Umeå, Västerås och Örebro! Där Mattecentrum har verksamhet, se www.mattecentrum.se/raknestugor.

  Tillträde: snarast

  Lön: 150 kronor/timme

  Kortare resor till närliggande orter kan förekomma inom ramen för uppdraget.

  Ansökan

  Vi söker flera personer över hela landet och kommer ta emot ansökningar löpande. Vi tar emot ansökningar via jobb@mattecentrum.se, bifoga CV och ett personligt brev där du beskriver varför du är passande för tjänsten. Döp ansökan till "Medlemsvärvare" i ämnesraden.

  Frågor rörande tjänsten och rekrytering besvaras av Lisa Rådbo via lisa@mattecentrum.se eller 076 780 01 81.

 • Vi söker volontärer och projektledare i flera städer

  Nyhet

  Nu söker vi volontärer och projektledare i flera städer! Har du ett intresse för matematik, tycker om att leda projekt och arbeta med människor? Bli projektledare hos oss! 

  Mattecentrum är en ideell förening som erbjuder gratis läxhjälp i matematik. I våra räknestugor kommer elever som är bemannade av volontärer. Nu söker vi efter både dig som vill vara projektledare och dig som vill vara volontär. Som projektledare ansvarar du för räknestugan, volontärsamordning, rapporterar till kansliet och marknadsför mot elever. Som volontär hjälper du elever i räknestugor med att förstå och bli bättre problemlösare.

  Information om rollen som projektledare

  Projektledaren förväntas kunna nås på mejl eller telefon inom en rimlig tidsram, men själva uppdraget kan utföras på valfria tider så länge verksamheten flyter på som den ska. Innan du blir projektledare får du en genomgång av allt du behöver veta om uppdraget från din kontaktperson på Mattecentrums kansli. Mattecentrum anordnar även en projektledarworkshop varje år, där du kan utbyta erfarenheter med projektledare från andra städer.

  Vi söker volontärer och projektledare i...

  Örebro - projektledare
  Skövde - projektledare och volontärer 
  Malmö - projektledare och volontärer
  Halmstad - volontärer

  Uppdragen ser olika ut i de olika städerna. I Skövde är verksamheten helt ny vilket innebär att du kommer vara med och starta föreningens verksamhet i staden. I de andra städerna finns det redan verksamhet som du fortsätter att bedriva. 

  Vid intresse i Örebro, Skövde eller Halmstad
  maya@mattecentrum.se

  Vid intresse i Malmö 
  lisa@mattecentrum.se