Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Digital mattebok på arabiska för gymnasiet

Nyhet

Idag släpps den tredje gymnasiekursen på den arabiska versionen av Matteboken.se. Förhoppningen är att översättningen ska underlätta för elever med arabiska som modersmål att utveckla sina matematikkunskaper på högre nivåer.

I augusti 2016 släpptes grundskoledelen av Matteboken.se på arabiska och arabiska.matteboken.se har sedan dess har haft över 56 000 unika besökare bara i Sverige och cirka 1,5 miljoner användare globalt. Under 2018 släpptes gymnasiekurserna 1 och 2, och nu är det dags för nästa steg. Idag släpps den tredje gymnasiekursen, matematik 3 i samarbete med Saab.

- Att översätta Matteboken.se till arabiska var ett självklart val då många elever som kommer till oss har sitt modersmål på arabiska. Vi vill skapa möjlighet för matematikinlärning oberoende av svenska kunskaper, för matematik är trots allt ett universellt språk, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare. 

De båda språkversionerna av Matteboken.se innehåller samma teoritexter och interaktiva räkneövningar och det är lätt att växla mellan svenska och arabiska för att på så sätt lära sig de svenska termerna parrallellt.

Översättningen till arabiska har gjorts i samarbete med Mattecentrums sponsorföretag Saab.

- Att fler personer får stöd att klara sin utbildning är jätteviktigt, inte bara för de enskilda individerna, utan för samhället i stort. Därför är vi stolta över att kunna vara med och bidra, säger Evalena Persson som samordnar Saabs arbete med hållbarhet och samhällsengagemang.

- Vi har sett att vårt tidigare släppta material används flitigt både nationellt och internationellt, så att behovet är stort råder det ingen tvekan om, utan vi hoppas att den nya kursen skapar ytterligare nya utbildningsmöjligheter, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare.