Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

”Make it count!” – sa Daniel

Blogginlägg

 

Efter Mattekonventen i våras fick deltagarna möjligheten att delta i en slogantävling. Vinnarbidraget – ”Make it count!” – som lämnades in av Daniel Karlström kommer att användas som slogan för nästa års Mattekonvent.

Mattecentrums Mattekonvent arrangeras varje år i ett flertal städer inför vårens nationella prov, för att ge elever stöd och motivera dem i sina förberedelser inför proven. Under våren 2019 arrangerades 14 Mattekonvent och över 1 500 elever deltog. Daniel Karlström var en av dem som var på ett Mattekonvent, men som dessutom var med i vår slogantävling.

Hur kom du på din slogan ”Make it count!”?
Eftersom nationella proven är så viktiga ville jag ha en slogan som uppmuntrar folk att spendera sin tid väl. Samtidigt skulle den vara lite rolig, precis som matte ska vara!

Hur har din relation till matte sett ut tidigare, och hur ser den relationen ut idag?
I grundskolan hade jag ganska lätt för matte, vilket gjorde det till mitt favoritämne. Idag gäller motsatsen. För mig är det bästa med matte att man alltid blir utmanad och att det finns så mycket att lära sig.  

Vilket Mattekonvent besökte du, och vad tyckte du om det?
Jag var på mattekonventet som hölls i Stockholms Blå Hallen. Det var ett jättebra sätt att testa mina kunskaper och repetera inför nationella proven!

Vad var det som var bra, och vad tog du med dig till nationella proven?
Det jag gillade med konventet var att man fick en rolig plats att plugga i och att det fanns jättebra hjälp man kunde få av volontärerna om man fastnade på en uppgift. Mattekonventet bidrog till att jag kände mig mer förberedd och avslappnad under nationella proven.

Slutligen, kan du ge dina bästa tips för att plugga inför nationella proven i matematik?
Det viktigaste är att man börjar plugga tidigt så att man hinner repetera hela kursens innehåll ordentligt. Man ska inte heller vara för snabb med att öppna facit när en uppgift känns för svår. Oftast missar man vad för fel man har gjort och upprepar samma misstag på provet. Ibland kan det hjälpa att ta en paus från uppgiften i en timme eller en dag innan man försöker igen.

 

Daniel gick under vårterminen sitt sista år av teknikprogrammet på Klara Södra Gymnasium i Stockholm. Till hösten är hans ambition att börjat plugga till civilingenjör på KTH (Kungliga tekniska högskolan, i Stockholm). 


Daniel Karlström